Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poliaci chceli naozajstné rakety, nie okrasné rastliny

Raketa Patriot
Raketa Patriot

VARŠAVA - Sklamanie v Poľsku vyvolala informácia, že rakety Patriot, ktoré v tejto krajine rozmiestnili Spojené štáty, budú bez bojových hlavíc. Vyplýva to z dokumentov z americkej ambasády vo Varšave, ktoré zverejnil server Wikileaks. Poliaci podľa nich chceli naozajstné rakety a nie "okrasné rastliny", informovali dnes poľské médiá s odvolaním sa na britský denník The Guardian.

"Vo veci Patriotov je medzi nami a Poliakmi priepasť. Poliaci na začiatku neboli informovaní, že batérie, ktoré u nich vždy na určitú dobu umiestnime, nebudú vybavené naozajstnými raketami," napísal vo februári minulého roka vtedajší americký veľvyslanec v Poľsku Victor Ashe.
    
Poliaci podľa neho očakávali, že Patrioty v skutočnosti posilnia ich systém protiraketovej obrany. "Keď sa (dnes už nežijúci) námestník ministra obrany Stanislaw Komorowski dozvedel, že Patrioty nebudú funkčné, rozčúlený odpovedal, že Poľsko očakávalo, že dostane skutočné rakety a nie okrasné rastliny," informoval veľvyslanec.
    

Ashe svojich nadriadených vo Washingtone upozorňoval, aby v tejto záležitosti postupovali opatrne, pretože premiér Donald Tusk poľskej verejnosti oznámil, že bezpečnosť Poľska sa zvýši aj napriek tomu, že na jeho území vznikne americká protiraketová základňa.
Poliaci sa mali cítiť bezpečnejšie práve vďaka strelám Patriot.
    

Rozmiestnenie rakiet Patriot prisľúbila Varšave vláda bývalého amerického prezidenta Georgea Busha počas rokovaní o výstavbe protiraketovej základne v Poľsku a protiraketového radaru v Česku.
Poľsko malo podľa dohovoru Patrioty získať bez ohľadu na to, či sa tieto plány uskutočnia. Terajší šéf Bieleho domu Barack Obama od projektu základne odstúpil, dodávku Patriotov ale podporil a Američania ich vždy na určitú dobu dopravujú do Poľska, kde sa ich učia ovládať poľskí vojaci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu