Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chorvátsky expremiér podozrivý z korupcie vycestoval z krajiny

Ivo Sanader
Ivo Sanader

ZÁHREB - Bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera, ktorého chce chorvátska justícia vyšetrovať pre podozrenie z korupcie, dnes parlament zbavil imunity. Pár hodín predtým ale niekdajší predseda vlády odcestoval z krajiny. S odvolaním sa na políciu to oznámila agentúra Reuters.

Polícia uviedla, že Sanader opustil krajinu cez hraničný priechod so Slovinskom, ktoré je členom Európskej únie, a že nemala žiadny zákonný dôvod mu v tom zabrániť. Podľa večerníku Večernje list, ktorý dnes Sanadera kontaktoval, bývalý premiér odišiel na vopred plánovanú zahraničnú cestu, a keď ho prokuratúra k tomu vyzve, údajne sa do vlasti vráti. Súd má teraz rozhodnúť, či na Sanadera vydá zatykač a či eventuálne bude požadovať jeho vydanie z cudziny. Podľa niektorých chorvátskych zdrojov by to mohlo byť komplikované, pretože Sanader má tiež rakúske občianstvo a okrem toho vykonáva dlhodobú stáž na jednej americkej univerzite.

Sanadera vyšetruje parlamentný výbor v súvislosti s kontroverzným predajom kontrolného podielu štátnej rafinérie INA maďarskému ropnému a plynárenskemu koncernu MOL. Ten odkúpil od chorvátskej vlády v roku 2003 štvrtinový podiel INA a o štyri roky neskôr zvýšil svoj podiel na 47 percent. To je údajne viac, než vlastní Chorvátsko. Výbor teraz zisťuje, prečo bola INA vôbec privatizovaná a prečo maďarská firma získala kontrolu nad jednou z najväčších chorvátskych spoločností.

Sanader bol predsedom chorvátskej vlády do júla minulého roku, kedy z funkcie odstúpil. Jeho strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) tento rok v januári svojho niekdajšieho šéfa zo svojich radov vylúčila.

Chorvátsko dohaduje s Bruselom vstup do Európskej únie. EÚ ale Záhreb upozornila, že musí pritvrdiť v boji s korupciou a posilniť justičný systém. V pondelok bol za korupciu na päť rokov väzenia odsúdený Berislav Rončević, ktorý v Sanaderovej vláde pôsobil ako minister obrany.

Rozruch okolo Sanadera vyvolal nedávno aj komisár EÚ pre rozšírenie Štefan Füle, keď koncom novembra vystúpil v rámci Sanaderovho prednáškového programu na Harrimanovom inštitúte Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Chorvátska tlač si kládla otázku, či si je Füle vedomý, že Sanader čelí v rodnej krajine obvineniam z korupcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu