Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Saddám sa priznal k vraždám!

Saddám Husajn
Saddám Husajn

BAGDAD - Bývalý iracký diktátor Saddám Husajn sa priznal k zločinom vrátane zabití spáchaných v čase jeho režimu! Vyhlásil to v rozhovore pre irackú televíziu súčasný iracký prezident Džalál Talabání. Odvolal sa na vyšetrovacieho sudcu, ktorému sa podarilo "vymámiť zo Saddámových úst priznanie sa k zločinom, napríklad k popravám".

Podľa Talabáního sa niektoré z priznaní týkajú prípadov, ktoré sa vyšetrujú, ale nešpecifikoval ich. Súd s Husajnom sa začne 19. októbra za jeho údajnú rolu v masakre šiitov v Dudžaíle, meste severne od Bagdadu, v roku 1982. Ak ho usvedčia v tomto prípade, môže mu hroziť trest smrti. Iracký špeciálny tribunál sa taktiež zaoberá Saddámovým údajným zapojením do ďalších ukrutností, vrátane použitia plynu proti tisícom kurdských civilistov v Halabdži v roku 1988 a potlačenia šiitskej vzbury na juhu krajiny o tri roky neskôr.

"Saddám si zaslúži trest smrti 20-krát za deň, pretože sa ma pokúšal zavraždiť 20-krát. Existuje 100 dôvodov pre odsúdenie Saddáma na smrť," vyhlásil Talabání. Dodal však, že sám nepodpíše rozkaz na vykonanie popravy, čo však neznamená, že bude blokovať rozhodnutie súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu