Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Cholera z Haiti sa objavila už aj na Floride

Na choleru už zomrelo vyše tisíc Haiťanov
Na choleru už zomrelo vyše tisíc Haiťanov (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Cholera sa už dostala aj do Spojených štátov. Prvý prípad ochorenia zaznamenali na Floride, kam ju priniesla žena, ktorá pred týždňom navštívila svojich príbuzných na Haiti. Informovali o tom v stredu americké médiá.

Podľa ich údajov ženina rodina žije v údolí rieky Artibonité, centre šírenia epidémie, ktorej podľahlo už okolo 1 100 ľudí a ďalších 18 300 je nakazených. Žena údajne nie je v ohrození života. Floridské úrady v reakcii vyzvali ľudí, aby sa v prípade prejavenia symptómov urýchlene dali otestovať. Na Floride žije okolo 240 tisíc obyvateľov haitského pôvodu, pričom mnohí z nich do susednej krajiny často cestujú.

V utorok zaznamenali prvý prípad výskytu cholery aj v Dominikánskej republike, informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Nakazený pochádza zo susedného Haiti a chorobu si pravdepodobne doviezol z tamojšej dovolenky. Miestne úrady v Dominikánskej republike sa obávajú, že haitská epidémia cholery sa teraz dostane aj do tejto vyspelejšej časti ostrova a napácha tam obrovské škody.

Počet smrteľných prípadov cholery na Haiti už medzitým prekročil číslo 1 100 a nákaza sa rozšírila už do desiatich provincií. Úrady sa obávajú ešte rýchlejšieho šírenia choroby, keď sa vírus dostane do stanových mestečiek v hlavnom meste Port-au-Prince, ktoré vybudovali po ničivom zemetrasení.

Väčšina z doterajších obetí pochádza z oblastí pozdĺž rieky Artibonité, ktorá prechádza strednou a severnou časťou Haiti. Organizácia Spojených národov požiadala na boj proti cholere o 164 miliónov dolárov (119,7 milióna eur). OSN odhaduje, že ochorenie môže postihnúť až 200 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu