Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z dievčatka (9) sa stáva beštia, útočí na seba aj rodinu!

Grace Fishwick
Grace Fishwick

LONDÝN/BRATISLAVA - Na prvý pohľad vyzerá malá Angličanka Grace Fishwick ako anjelik, trpí však vzácnou genetickou poruchou, ktorá ju každý deň premení z pokojného dieťaťa na neudržateľného násilníka.

Grace sa narodila so Smith-Magenisovým syndrómom. Trpí prudkými výbuchmi hnevu, ktorých intenzita s vekom stále narastá.

"Jediný spôsob, ako môžem Grace opísať je, že pôsobí ako Jekyll a Hyde. V jednej chvíli sa šťastne hrá a v ďalšej napáda nás aj seba. Je to normálne dievčatko, ktoré miluje spev, tanec a všetko ružové. Keď má však výbuchy - niekedy aj 10-krát za deň, je jednoducho mimo kontroly," hovorí jej trpezlivá mama Lisa (33).

Kedysi sa rodičia snažili zasiahnuť a malú Grace rozptýliť, teraz ju proste nechajú, kým záchvat prejde. Urobili jej čalúnenú izbu plnú hračiek, kde sa môže upokojiť a je mimo nebezpečia, že sa zraní.

Záchvaty môžu trvať niekoľko minút, ale aj hodiny. Vtedy útočí na rodičov i bratov, bije ich, hryzie, kope, v extrémnych prípadoch si dokonca trhá vlasy alebo nechty. 

V čase, keď si Lisa Grace adoptovala, musela dokonca dať výplň okolo všetkých radiátorov v rodinnom dome pre prípad, že by sa  pokúsila rozbiť si o ne hlavu.

"Najťažší je nedostatok porozumenia. Ak sme vonku a Grace pochytí zlosť, ľudia sú takí krutí. Istá žena príšla ku mne na ulici a povedala mi, že som zlá matka, a ľudia mi dokonca odporúčali, že mám Grace udrieť, aby som jej agresiu zastavila," zveruje sa Lisa.

Gracina choroba je zriedkavá, trpí ňou jedno z 25 tisíc detí a lekári si ju často zamieňajú s autizmom. Podľa matky je však Grace aj napriek syndrómu plná života a prináša rodine neuveriteľne veľa radosti a šťastia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu