Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zistili jej zriedkavú chorobu, o mesiac zomrela!

Candice Robertsová
Candice Robertsová

LONDÝN/BRATISLAVA - Keď sa mladá Angličanka Candice Robertsová sťažovala na mravčenie v nohách a opuchy, lekári jej diagnostikovali zriedkavé ochorenie, ktoré ochromilo jej nervový systém. Nikto netušil, že o štyri týždne neskôr, v deň svojich 26. narodenín, zomrie.

V nemocnici jej diagnostikovali Guillain-Barrého syndróm, ktorý nápada nervy v končatinách, až prestanú pracovať.

Toto ochorenie postihuje v Británii približne 1500 ľudí ročne, ale smrteľné je iba zriedka. V krajných prípadoch však môže spôsobiť aj úplné ochrnutie, zástavu dýchania a smrť.

"Nikdy sme si neuvedomili, ako vážne je chorá," povedala Candicina matka (51). "V jednej chvíli to bolo temperamentné dievča plné života a v ďalšej bola preč," dodala.

Dievča bolo pri vedomí až do samého konca, ale nemohlo používať ruky ani nohy, nemohlo prehltnúť ani hovoriť, úplne ochrnulo.

"Bola veľmi vystrašená, ale verili sme, že bude v poriadku," uviedla pani Robertsová. Očakávania rodiny sa však nenaplnili. Candice dostala infarkt, utrpela vážne poškodenie mozgu a zomrela.

"Po infarkte som bola pri nej celú noc a hovorila k nej celý deň. Bola som si istá, že sa prebudí, ale nestalo sa, poškodenie mozgu bolo príliš ťažké. Desivé je, že nikto poriadne nevie o tejto chorobe. Candice bola mladá, zdravá, nikdy nefajčila, nepila a nevynechala ani deň v práci pre chorobu. Milovala som ju tak veľmi, nikdy sa mi ani nesnívalo, že by mohla umrieť," hovorí zdrvená matka.

Robertsovci, ktorí majú ešte jednu dcéru Cheryl (32), odštartovali kampaň na získanie prostriedkov pre výskum Guillain-Barrého syndrómu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu