Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Opilec sa vyhrážal pilotovi lietadla, poskytli mu azyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Ruský občan Jevgenij Dogajev, ktorý v roku 2006 spôsobil na palube ruského lietadla incident a po núdzovom pristátí lietadla v Prahe skončil v českej vydávacej väzbe, údajne získal politický azyl vo Veľkej Británii.

S odvolaním sa na právnu zástupkyňu Dogajeva to konštatuje český denník Právo. Úrady vo Veľkej Británii rozhodnutie o udelení azylu nepotvrdili, ale ani nevyvrátili.

Na britské ostrovy sa dnes 35-ročný bankár Dogajev uchýlil po tom, ako ho z českej vydávacej väzby na kauciu prepustili. V Británii si opilec z lietadla odsedel vo väzbe ešte ďalších 18 mesiacov. Český súd v roku 2008 rozhodol, že Rusa vydá na trestné stíhanie do jeho vlasti. Tam jeho skutky na palube lietadla kvalifikovali ako terorizmus a chceli ho postaviť pred súd.

Stroj ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot s Dogajevom na palube mal v decembri 2006 namierené z Moskvy do Ženevy. V lietadle mal Dogajev aj manželku, štyri deti a ešte niekoľko príbuzných. Rus sa za letu opil vodkou a whisky tak, že údajne žiadal od personálu zmenu kurzu na Káhiru a vyhrážal sa odpálením nálože. Kapitán lietadla v českom vzdušnom priestore ohlásil pokus zmocniť sa stroja a požiadal o núdzové pristátie. Na zem sprevádzali ruské lietadlo dokonca aj dve české stíhačky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu