Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Jemene našli ďalších 26 podozrivých balíčkov

Bezpečnostné zložky pri jemenskej pobočke FedExu
Bezpečnostné zložky pri jemenskej pobočke FedExu

SANÁ - Jemenské bezpečnostné zložky objavili 26 ďalších podozrivých balíčkov a zadržali spolupracovníkov leteckých nákladných spoločností i oddelenia nákladnej dopravy na medzinárodnom letisku v Saná, aby ich vypočuli v súvislosti s najnovším vývojom.

Správa francúzskej agentúry AFP prichádza len krátko po tom, čo sa v Dubaji a na Britských ostrovoch našli dva balíčky obsahujúce nástražno-výbušné systémy adresované židovským subjektom v USA.

Spomínaných 26 balíčkov je v súčasnosti predmetom skúmania, informovali vyšetrovatelia v Saná.

Balík s náložou zachytený v Británii mohol vybuchnúť a spôsobiť pád nákladného lietadla, v ktorom bol prepravovaný. Oznámila to dnes britská ministerka vnútra Theresa Mayová. "Môžem potvrdiť, že zariadenie bolo funkčné a mohlo explodovať. Cieľom (útoku) mohlo byť práve lietadlo, ktoré by sa následkom výbuchu mohlo zrútiť," uviedla ministerka po zasadnutí vládneho krízového výboru.

Avizovala, že vláda v reakcii podnikne okamžité kroky zamedzenie všetkých samostatne posielaných leteckých zásielok z Jemenu smerujúcich do Británie alebo prepravovaných cez jej územie.

V piatok objavili v Dubaji a v Británii zásielky s výbušninami, pochádzajúce z Jemenu. Údajne boli určené židovským synagógam v Chicagu. Podľa amerických a dubajských vyšetrovateľov zásielky nesú charakteristické znaky práce jemenskej odnože al-Káidy.

Jeden z balíkov sa našiel v nákladnom lietadle spoločnosti UPS na britskom letisku East Midlands, asi 260 kilometrov severne od Londýna. Ďalší objavili v zariadení dopravnej spoločnosti FedEx v Dubaji. Firmy pozastavili zásielky z Jemenu.

Spojené štáty zvýšili bezpečnostné opatrenia v leteckej doprave a sprísnili prehliadky cestujúcich na letiskách. Americký prezident Barack Obama dnes o vzniknutej situácii telefonicky diskutoval s britským premiérom Davidom Cameronom a saudskoarabským kráľom Abdalláhom, oznámil Biely dom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu