Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stratené dievčatko (9) nenašli ani slovenskí psovodi

Nezvestná Anna Janatková
Nezvestná Anna Janatková

PRAHA - Do pátracej akcie po nezvestnej deväťročnej Anne Janatkovej z Prahy, ktorú policajti hľadajú už od stredy, sa dnes zapojili kynológovia zo Slovenska so špeciálne vycvičenými psami. Opakovane prehľadali oblasť pražskej Troje, kde dievča cestou zo školy naposledy videli, ani oni však neuspeli.

Zostávajú však v Česku, aby sa znovu mohli zapojiť do hľadania strateného dievčatka. Povedala to hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Policajti podľa nej preverujú všetky možné verzie vrátane únosu, so žiadosťou o výkupné sa však doteraz nikto neozval.

"Nasadenie síl zostáva maximálne. Ako zo strany uniformovanej polície, tak aj kriminalistov," uviedla Zoulová. Policajti po dievčine nepátrajú iba v Prahe, ale po celej krajine. Informácie o nezvestnej Anne navyše posunuli do Schengenského informačného systému aj Interpolu. Osobitné opatrenia podľa Zoulovej prijala aj cudzinecká polícia na letiskách. "Informácie o nezvestnej dievčine majú pracovníci pri priehradkách, pracovníci, ktorí majú na starosti kontrolu pobytového režimu. Ak by sa dievča objavilo na medzinárodnom letisku, tak by ju mal systém zachytiť," povedala hovorkyňa.

Na polícii sa podľa nej stále obracia so svojimi tipmi veľa ľudí. "Tie volania a oznámenia neustávajú, skôr naopak. Čím dlhšie pátracia akcia trvá, tým je verejnosť solidárnejšia a viac si všíma ... Žiadny z tých poznatkov ešte neviedol k ničomu konkrétnemu, avšak stále ich vyhodnocujeme a preverujeme," uviedla Zoulová.

Ako dlho bude ešte intenzívna pátracia akcia pokračovať, polícia nevie. "Kým sú poznatky, kým sú informácie, kým máme čo preverovať ... Nechceme to vzdať a v maximálnom nasadení budeme pokračovať do odvolania," povedala hovorkyňa. Polícia podľa nej pri vyhľadávacej akcii spolupracuje s mnohými odborníkmi z najrôznejších odborov, napríklad s psychológmi. Do pátrania sa zapájajú aj dobrovoľníci z radov verejnosti.

Dievča meria asi 120 centimetrov a má blond vlasy. Na sebe mala tmavo šedú zimnú bundu, mohla byť ale oblečená len v červenom svetri s trojštvrťovým rukávom. Pod ním mala žlté tričko s krátkym rukávom. Na sebe tiež zrejme mala fialovočierny šál, ďalej tmavo modré džínsy s červenobielym opaskom a fialovú čiapku so šiltom. Obuté mala čierne topánky.

Dievča je stratené od stredy 13:00. Zo školy išla obvyklou trasou spoločne so spolužiačkami. V ulici Pod písečnou sa ale rozdelili a potom už dievča nikto nevidel. V Troji sa našiel len jej batoh a fľaša s pitím. Miesto, kde sa dievčatko v stredu po poludní rozlúčilo so spolužiačkami, vo štvrtok prehľadala stovka policajtov s psovodmi, policajti na koňoch, popoludnie miesto prezerala aj posádka vrtuľníka. V noci sa policajti na miesto vrátili, aby preskúmali ďalších možných svedkov. Podľa dostupných informácií išlo predovšetkým o ľudí bez domova, ktorí na mieste prebývajú v spustnutých záhradách a chatách.

Vedenie základnej školy Na Šutce, ktorú nezvestná dievčina navštevovala, už vo štvrtok na webových stránkach varovalo deti pred cestou cez miesto, kde sa dieťa stratilo a ktoré kriminalisti označili za nebezpečné. Práve do týchto miest, do improvizovaných príbytkov aj do rekreačných chát, ktoré bývajú v zime opustené, sa totiž na zimu sťahujú ľudia bez domova a narkomani.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu