Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet obetí jedovatého kalu sa zvýšil na deväť

Následky ekologickej katastrofy
Následky ekologickej katastrofy

BUDAPEŠŤ - Stav hrádzí zadržiavajúcich tony toxického kalu v maďarskej hlinikárni sa nezhoršuje a stav ohrozenia, vyhlásený minulý týždeň po katastrofálnej havárii, môže byť čoskoro odvolaný. Agentúre AP to dnes povedal starosta obce Devecser Tamás Told. Počet obetí katastrofy sa dnes zvýšil na deväť, keď starší muž zomrel v nemocnici v meste Ajka. Okolo 50 ľudí je stále hospitalizovaných.

Postihnutú oblasť dnes navštívil premiér Viktor Orbán spolu s členmi maďarskej vlády. Podľa maďarských médií by mohol počas dneška kabinet na osobitnom zasadnutí vo Veszpréme rozhodnúť, či bude v hlinikárni obnovená výroba. Orbán už skôr označil za príčinu nešťastia ľudské zlyhanie.

Maďarské úrady majú údajne v rukách leteckú fotografiu dokazujúcu, že známky blížiacej sa katastrofy boli na hrádzi hliníkárenskej nádrže badateľné už niekoľko mesiacov pred haváriou. Pri pretrhnutí hrádze došlo pred týždňom k úniku mnohých ton jedovatého kalu, ktoré zatopili niekoľko obcí. V utorok polícia obvinila z nedbanlivosti generálneho manažéra firmy MAL, ktorý hlinikárne vlastní. Letecká snímka vytvorená počas júna ukazuje podľa expertov neveľký prúd červenej hmoty presakujúcej cez ochrannú hrádzu. Fotografiu potvrdzujúcu únik jedovatej látky zadovážila 11. júna maďarská spoločnosť Interspect, ktorá sa špecializuje na letecké snímkovanie.

Jej šéf Gábor Bako vraj fotografiu už vtedy poskytol ekologickým a univerzitným expertom, ale jeho varovania zostali bez odozvy. "Nie sme stavební inžinieri a sami nemáme znalosti dostatočné k tomu, aby sme obrázky analyzovali," povedal Bako agentúre AP.

Polícia teraz snímky skúma, aby zistila, za akých okolností k pretrhnutiu hrádze došlo. Ešte necelé dva týždne pred katastrofou skúmal tím inšpektorov vládnej agentúry pre ochranu životného prostredia ochrannú hrádzu bez toho, aby našiel akékoľvek známky blížiacej sa pohromy. Inšpektori sú teraz tiež vyšetrovaní.

Leteckú snímku zasiahnutej oblasti zverejnil na svojich webových stránkach americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Farebná fotografia urobená minulú sobotu ukazuje jasne viditeľný červený tok jedovatého kalu unikajúci z pretrhnutej nádrže cez pole a obývané oblasti.

Generálny manažér spoločnosti MAL Zoltán Bakonyi by sa mal dnes objaviť pred súdom vo Veszpréme, ktorý rozhodne o jeho formálnom obvinení. Sudcovia by mali oznámiť, či a z akých činov bude obvinený a či bude prepustený na slobodu alebo zostane vo vyšetrovacej väzbe. Podľa polície Bakonyi zanedbal svoje povinnosti, keď nevypracoval pre prevádzku hlinikárne záchranné varovné a evakuačné plány. Obvinený tvrdí, že to po ňom nikto nechcel.

Maďarský bulvárny denník Blikk dnes napísal, že vedenie spoločnosti MAL malo už dlhšiu dobu k dispozícii informácie o hroziacom nebezpečenstve, ale nechávalo si ich pre seba. Podľa tlače dostali zamestnanci závodu príkaz, aby o stave hrádze nehovorili.

Po pretrhnutí hrádze vytieklo začiatkom minulého týždňa z nádrže na 700 tisíc kubických metrov jedovatého kalu, ktorý zasiahol niekoľko okolitých obcí, úplne zničil život v dvoch riekach a poškodil do určitej miery aj Dunaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu