Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozbu pretrhnutia hrádze mali naznačovať už letecké snímky

Snímka vytvorená počas júna
Snímka vytvorená počas júna

BUDAPEŠŤ - Maďarské úrady majú údajne v rukách leteckú fotografiu dokazujúcu, že známky blížiacej sa katastrofy boli na hrádzi na juhozápade krajiny viditeľné už niekoľko mesiacov pred haváriou. Pri pretrhnutí hrádzi došlo pred týždňom k úniku mnohých ton jedovatého kalu, ktorý zatopil niekoľko obcí a zabil osem ľudí. V utorok polícia obvinila z nedbanlivosti generálneho manažéra firmy MAL, ktorá hlinikárne vlastní.

Letecká snímka vytvorená počas júna ukazuje podľa expertov neveľký prúd červenej hmoty presakujúci cez ochrannú hrádzu. Fotografiu potvrdzujúcu únik jedovatej látky zaznamenala 11. júna maďarská spoločnosť Interspect, ktorá sa špecializuje na letecké snímkovanie.

Jej šéf Gábor Bako údajne fotografiu už vtedy poskytol ekologickým a univerzitným expertom, ale jeho varovanie zostalo bez odozvy. "Nie sme stavební inžinieri a sami nemáme znalosti dostatočné k tomu, aby sme obrázky analyzovali," povedal Bako agentúre AP.

Polícia teraz snímku skúma, aby zistila, za akých okolností k pretrhnutiu hrádze došlo. Ešte necelé dva týždne pred katastrofou skúmal tím inšpektorov vládnej agentúry pre ochranu životného prostredia ochrannú hrádzu, nenašiel akékoľvek známky blížiacej sa pohromy. Inšpektorov teraz tiež vyšetrujú.

Generálny manažér spoločnosti MAL Zoltán Bakonyi by sa mal dnes objaviť pred súdom v západomaďarskom Veszpréme, ktorý rozhodne o jeho formálnom obvinení. Sudcovia by mali oznámiť, či a z akých činov bude obvinený a či bude prepustený na slobodu alebo zostane vo vyšetrovacej väzbe. Podľa polície Bakonyi zanedbal svoje povinnosti, keď nevypracoval pre prevádzku hlinikárne záchranné varovné a evakuačné plány. Obvinený tvrdí, že to po ňom nikto nechcel.

Maďarský bulvárny denník Blikk dnes napísal, že vedenie spoločnosti MAL malo už dlhšiu dobu k dispozícii informácie o hroziacom nebezpečenstve, ale nechávalo si ich pre seba.

Po pretrhnutí hrádze vytieklo začiatkom minulého týždňa z nádrže cez 700 tisíc kubických metrov jedovatého kalu, ktorý zasiahol niekoľko okolitých obcí, úplne zničil život v dvoch riekach a poškodil do určitej miery aj Dunaj. Katastrofa si vyžiadala osem mŕtvych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu