Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Maďarsku našli 8. obeť kalu, hlinikáreň chce prevziať štát

Pri nešťastí vytieklo 700 tisíc kubických metrov kalu
Pri nešťastí vytieklo 700 tisíc kubických metrov kalu

BUDAPEŠŤ - Maďarsko chce do utorka dokončiť ochrannú hrádzu okolo pretrhnutej odkaľovacej nádrže na západe krajiny, z ktorej pred týždňom unikol jedovatý kal. Nové trhliny, ktoré sa objavili v sobotu, sa podľa dnešného vyhlásenia odborníkov ďalej nerozširujú.

Včera našli telo posledného nezvestného, počet obetí sa tak zvýšil na osem. Generálneho manažéra hliníkárenskej spoločnosti MAL včera zadržala polícia. Firmu sa chystá dočasne prevziať štát.
    

Po pretrhnutí hrádze minulý pondelok vytieklo cez 700 tisíc metrov kubických jedovatého kalu, ktorý zasiahol niekoľko obcí, úplne zničil život v dvoch riekach a poškodil do určitej miery aj Dunaj.
Pôvodnej poničenej hrádzi hrozí ďalšie zrútenie, do okolia by tak mohlo uniknúť ďalších až 500 tisíc kubických metrov kalu.
    

Zopakovaniu ekologickej havárie z minulého týždňa má podľa hovorcu záchranárov Tibora Dobsona zabrániť nová hrádza.
Tá bude dlhá asi 1500 metrov, čo je o kilometer viac, než s akou sa podľa pôvodných krízových plánov počítalo. V základni bude široká 30 metrov a vysoká štyri metre. Včera popoludní dokončili 1050 metrov valu.
    
Polícia v pondelok na 72 hodín zadržala generálneho manažéra MAL Zoltána Bakonyie, uviedla agentúra Reuters. Maďarský premiér Viktor Orbán podľa agentúry MTI oznámil poslancom, že štát by mal spomínanú spoločnosť a jej majetok prevziať do doby, než budú povinnosti v súvislosti s haváriou splnené. Zároveň vyzval parlament, aby tento návrh prijal.
    

Poslanci navečer takmer jednohlasne prijali potrebnú legislatívu, ktorá ovládnutie MAL umožňuje.
Za sa vyslovilo 336 zákonodarcov, jeden bol proti a trinásť sa k hlasovaniu nedostavilo, upresnil Reuters.
    
Orbán ďalej stanovil štyri priority: odškodnenie obetí, zachovanie pracovných miest a obnovu produkcie hlinikárne, vylúčiť ďalšie ekologické riziká prevádzky a potrestanie vinníkov.
    
Orbán už skôr označil haváriu, ktorá spôsobila najväčšiu ekologickú katastrofu v dejinách Maďarska, za očividne ľudské zlyhanie. Rovnakého názoru sú aj ekológovia. Maďarský minister životného prostredia Zoltán Illés uviedol, že ešte nie je jasné, či bola nádrž preťažená. Ak sa takéto pochybenie preukáže, hrozí podľa neho MAL pokuta za poškodenie životného prostredia, ktoré bolo doposiaľ vyčíslené v prepočte na najmenej sto miliónov dolárov.
    
Spoločnosť MAL sa podľa agentúry AP dodatočne ospravedlnila pozostalým obetí a zraneným a uviedla, že je pripravená zaplatiť za vzniknuté škody určitú kompenzáciu úmerne svojej zodpovednosti.
    
Z obce Kolontár, ktorá je k hlinikárni najbližšie, bolo v sobotu kvôli nebezpečenstvu nových trhlín v hrádzi evakuovaných 800 obyvateľov, ktorí budú musieť podľa Dobsona zotrvať v núdzovom ubytovaní zrejme ešte niekoľko dní. Na evakuáciu je pripravených aj cez 500 obyvateľov ďalšej blízkej obce Devecser.
    
Zdravotnícke orgány varovali miestnych obyvateľov a tiež tímy, ktoré sa podieľajú na čistení infikovanej oblasti a na budovaní ochrannej bariéry, že množstvo prachu vo vzduchu z červeného bahna prekračuje bezpečné limity.
    
Do Maďarska v pondelok zamieril päťčlenný tím expertov z niekoľkých krajín, ktorý má pomôcť so znižovaním vplyvu havárie na životné prostredie a s opatreniami, ktoré by zabránili ďalším hrozbám.
    
Spoločnosť MAL vlastnia maďarskí podnikatelia, ktorí ju podľa DPA počas privatizácie v 90. rokoch minulého storočia ovládli vďaka svojim politickým väzbám. Zatknutý manažér je synom spolumajiteľa MAL a jedného z najbohatších ľudí v krajine Árpáda Bakonyie.
    
Stav vody v Dunaji starostlivo sledujú všetky krajiny po prúde. Slovenskí rybári chystajú v zasiahnutom spoločnom úseku rieky zakázať chytanie rýb. Rumunské ministerstvo životného prostredia podľa denníka Romanian Times očakáva kontaminovanú vodu v pondelok v noci, podľa rezortu však žiadne nebezpečenstvo ľuďom nehrozí. Chorvátski vodohospodári doteraz žiadne toxické látky nezaznamenali, uviedol Croatian Times.
  


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu