Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Uhynuté ryby v Dunaji priplávali z Maďarska, tvrdia vodohospodári

Uhynuté ryby z Dunaja
Uhynuté ryby z Dunaja

BRATISLAVA - Uhynuté ryby, ktoré po minulotýždňovej havárii odkaľovacej nádrže maďarskej hlinikárne našli rybári v Dunaji, priniesla voda z Maďarska.

Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke Slovenského vodohospodárskeho podniku. Hlavný tok Dunaja nebol chemikáliami z jedovatého kalu výraznejšie zasiahnutý a zvýšené hodnoty hliníka a vanádu sa dostali už skôr pod povolenú hranicu.

"Z analýz vôd Dunaja vyplýva, že nenastali podmienky spôsobujúce úhyn rýb. Nájdené uhynuté ryby pochádzajú z tokov na území Maďarskej republiky a boli priplavené vodou," uviedol technicko-prevádzkový námestník SVP Peter Minárik. Podľa analýz vodohospodárov klesla hodnota pH dunajskej vody na mierne zásadité pH od 7,91 do 8,12, čo je blízko neutrálnej hodnoty. Rovnako klesli vo vyústení Mošonského Dunaja do Dunaja pod povolenú úroveň aj množstvá arzénu, hliníka a vanádu. Ešte vo štvrtok však množstvo hliníka 65-násobne prekročilo povolenú hranicu 200 mikrogramov na liter.

Ťažké kovy a zásadité lúhy zo zvyškov po výrobe hliníka sa dostali do Dunaja po pretrhnutí sedimentačnej nádrže pri meste Ajka cez rieku Rába a Mošonský Dunaj. Nešťastie, pri ktorom zomrelo najmenej osem ľudí, označujú za najväčšiu ekologickú haváriu v dejinách Maďarska. Na hlinikáreň uvalila maďarská vláda na základe narýchlo prijatého zákona nútenú správu a menovala vládneho komisára pre dohľad nad spoločnosťou.

Možnými dopadmi úniku jedovatého kalu na Slovensko sa bude zaoberať aj kabinet premiérky Ivety Radičovej. Vláda musí do 30 dní predložiť parlamentu správu o možných dopadoch ekologickej katastrofy v Maďarsku. Rozhodli o tom dnes poslanci parlamentu, ktorí podporili návrh predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu