Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na na hliníkárenskú spoločnosť uvalili nútenú správu

Nádrž s jedovatým kalom
Nádrž s jedovatým kalom

BUDAPEŠŤ - Maďarsko uvalilo nútenú správu na hliníkárenskú spoločnosť MAL, z ktorej poškodenej nádrže na juhozápade krajiny unikli pred týždňom tony jedovatého kalu.

Ten zatopil niekoľko obcí a zabil osem ľudí. Polícia dnes obvinila v pondelok zatknutého generálneho manažéra MAL z nedbanlivosti. Okolo poničenej nádrže pri hlinikárni bola takmer dobudovaná ochranná hrádza, ktorú zostáva spevniť vápencom. Ľudia z priľahlej obce Kolontár, ktorí boli evakuovaní z obavy pred novými trhlinami v pôvodnom vale, sa ale nebudú môcť vrátiť do svojich domovov skôr ako v piatok.

Po pretrhnutí hrádze vytieklo začiatkom minulého týždňa z nádrže 700.000 kubických metrov jedovatého kalu, ktorý zasiahol niekoľko okolitých obcí, úplne zničil život v dvoch riekach a poškodil do určitej miery aj Dunaj. Pôvodnej poničenej hrádzi hrozilo nové zrútenie, ktoré by znamenalo únik ďalších až 500.000 kubických metrov kalu.

Nová ochranná hrádza, ktorá má novej katastrofe zabrániť, je dlhá asi 1500 metrov, čo je o kilometer viac, ako sa v pôvodných krízových plánoch počítalo. V základni je široká 30 metrov, vysoká je štyri metre.

Podľa hovorcu záchranárov Tibora Dobsona sa riziko ďalšieho narušenia hrádze výrazne znížilo. Jedovatá kaša, ktorá zostala v nádrži, obsahuje navyše oveľa menej vody, takže aj v prípade ďalšieho pretrhnutiu by kal postupoval k ľudským obydliam oveľa pomalšie, povedal Dobson. Obsah susednej nádrže sa znížil, aby bol obmedzený tlak na jej bočnom násype.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondelok povedal poslancom, že štát by mal spoločnosť MAL a jej majetok dočasne prevziať. Poslanci ešte večer takmer jednohlasne prijali potrebný zákon, ktorý prezident Pál Schmitt dnes podpísal.

Orbán na maximálnu dobu dvoch rokov vymenoval za vládneho komisára pre dohľad nad MAL, šéfa výboru pre výnimočné udalosti Györgya Bakondiho, uviedla MTI. Komisárovi poskytuje v pondelok schválená legislatíva značnú právomoc. Bakondi už oznámil, že výroba hliníka sa pravdepodobne obnoví cez víkend. Ďalej dodal, že činnosť MAL celkovo preverí daňový úrad.

Obnovenie prevádzky označil Orbán ako jeden z dôležitých cieľov, pretože závod ri Kolontári zamestnáva mnoho miestnych obyvateľov.

Generálny manažér MAL Zoltán Bakonyi sa podľa polície dopustil nedbanlivosti, pretože nevypracoval mimoriadny plán pre krízové situácie. Zadržaný uviedol, že po ňom plán pre možné pretrhnutie hrádze odkaliska nikdy žiaden úrad alebo šéf spoločnosti nechcel.

Manažér je od včerajšieho zadržania vo väzbe, kde zotrvá do procesu, uviedla MTI. Vyšetrovatelia sa totiž obávajú, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Bakonyi, ktorý je synom majiteľa spoločnosti a jedného z najbohatších ľudí v krajine, už proti vzatiu do väzby podal sťažnosť.

Do Maďarska pricestoval predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý dnes v prednáške na univerzite v juhomaďarskom Pécsi označil katastrofu v hlinikárne za "veľmi vážnu". Ocenil pritom rýchlu reakciu maďarskej vlády. Po následnom rokovaní s Orbánom povedal, že EÚ vyšle do krajiny ďalších expertov na odstraňovanie škôd po chemickom znečistení. Do Maďarska už pritom EÚ vyslala na žiadosť Budapešti päťčlennú skupinu medzinárodných expertov. Traja z nich sú podľa agentúry MTI už na mieste havárie.

Ekologická organizácia Greenpeace dnes oznámila, že v oblasti zasiahnutej kalom namerala zvýšené hodnoty prachu. Pracovné čaty, ktoré v mieste pôsobia, z bezpečnostných dôvodov nosia rúška alebo masky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu