Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Padli tresty za vrtuľníkovú lúpež storočia!

Podozrivý pilot a kameraman
Podozrivý pilot a kameraman

ŠTOKHOLM - Tresty väzenia od jedného do siedmich rokov udelil vo štvrtok súd vo švédskej metropole Štokholm páchateľom "veľkej vrtuľníkovej lúpeže" z minulého roka. Dvaja hlavní organizátori skupiny z celkom desiatich obžalovaných dostali po siedmich rokoch, ďalších päť komplicov od jedného do piatich rokov, troch zo skupiny súd prepustil.

Oznámila to agentúra DPA s odvolaním na švédske zdroje.

Lúpež ako z akčného filmu sa odohrala v Štokholme 23. septembra 2009 nad ránom. Lupiči si pre peniaze prileteli ukradnutým vrtuľníkom. Z neho sa podľa svedkov spustili po lane na strechu bezpečnostnej agentúry G4S. Rozbili strešné okno výbušninou a spustili sa dovnútra. Po dvadsiatich minútach sa vrátili rovnakou cestou s lupom a odleteli. Polícii navyše zabránili v prenasledovaní, pretože k ich vrtuľníku v hangári umiestnili údajnú bombu.

Ako prokurátor, tak advokát oboch mužov odsúdených na sedem rokov podali proti rozsudku odvolanie. Jedného z mužov usvedčili na základe vzorky DNA, ktorý našli vo vnútri prepadnutej budovy. Súd dospel podľa ďalších príznakov k záveru, že druhý muž pilotoval inkriminovaný vrtuľník. Ten to ale popiera.

Podľa médií si lupiči vtedy odniesli asi 39 miliónov švédskych korún (cca 4,2 milióna eur). Väčšina z tejto sumy sa ani po roku nenašla. Polícia sa domnieva, že skupina páchateľov bola väčšia. Pripúšťa tiež, že hlavný iniciátor lúpeže zrejme zostal neodhalený, kryje ho mlčanie ostatných.

Spôsob vykonania lúpeže od začiatku pripomínal dokonalú vojenskú akciu a vzniklo podozrenie, že za ňou stoja muži so skúsenosťami z vojny na Balkáne. Od Srba žijúceho v Štokholme viedla určitá stopa do Belehradu, ktorú preverovala srbská polícia. O tom, či sa podozrenie potvrdilo, alebo či páchateľov nakoniec našli inde, sa štvrtkové informácie nezmieňujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu