Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zverejnili záznam veľkej vrtuľníkovej lúpeže!

Podozrivý pilot a kameraman
Podozrivý pilot a kameraman

ŠTOKHOLM – Dramatické video s priebehom „veľkej vrtuľníkovej lúpeže“ v Štokholme zo septembra minulého roku zverejnila švédska polícia. Záznam zachytáva pristátie na streche budovy, prienik lupičov cez presklenú strechu, rýchlu „prácu“ priamo v priestoroch bezpečnostnej služby až po únik. Ukradnutý vrtuľník našli neskôr opustený na jednom z predmestí Štokholmu.

V súvislosti s lúpežou 5,3 milióna dolárov obvinili desať osôb. Po jednom z najväčších policajných vyšetrovaní vo švédskych dejinách obžalovali piatich mužov z lúpeže, ďalších piatich zo spoluúčasti. Traja mali použiť výbušniny, aby znemožnili polícii príchod na miesto činu. Lupiči znemožnili policajné sledovanie tým, že do hangáru s policajnými vrtuľníkmi nastražili fingovanú bombu.

Ďalší mal napríklad poskytnúť falošné alibi pilotovi vrtuľníku. Polícii sa podarilo zaistiť aj časť hotovosti, väčšina z nej však stále chýba, nakoľko najmenej dvaja páchatelia sú stále na úteku. Deviati z lupičov mali byť občanmi Švédska, jeden má pochádzať zo Sýrie, všetci boli vo veku od 23 do 38 rokov. Teraz im hrozí väzenie až na desať rokov.

Napriek zrejme dôslednému plánovaniu a snahe o utajenie akcie polícia zrejme dostala tip. Švédski vyšetrovatelia dokonca tvrdia, že avízo na pripravovanú lúpež mali dlho vopred.

"Už niekoľko týždňov sme viedli vyšetrovanie na základe informácií zo srbskej polície,“ uviedol v pondelok na tlačovej besede prokurátor Leif Gorts. Polícii sa však údajne nepodarilo zistiť, kde by malo k lúpeži dôjsť. Gang podľa neho plánoval pôvodne ulúpiť hotovosť 10 miliónov eur a snažili sa najať pilota vrtuľníka v Srbsku, čo sa im však nepodarilo, nakoniec si najali domáceho.

Vyšetrovatelia tvrdia, že majú dostatok dôkazov na vznesenie obvinení, vrátane nahrávok a analýz vzoriek DNA, to však obhajca podozrivého pilota poprel. Krátko po lúpeži sa objavili mnohé špekulácie o zložení gangu. Jeho členmi mali byť údajne aj mediálne známe tváre.

Muž úspešný v bojových športoch a kameraman, ktorý mal spolupracovať so švédskou televíznou stanicou. Srbský minister vnútra a šéf polície Ivica Dačič vtedy dokonca uviedol, že na lúpeži sa mali podieľať aj bývalí členovia srbských polovojenských jednotiek tzv. Červených baretov. Bezpečnostná agentúra G4S vypísala vtedy za tipy vedúce k dolapeniu páchateľov odmenu sedem miliónov švédskych korún.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu