Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vyhodili stovky učiteľov, v jednej ZŠ otehotnelo 20 žiačok!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

NAIROBI - Viac ako tisíc učiteľov v Keni dostalo za posledné dva roky výpoveď kvôli sexuálnemu zneužívaniu dievčat. Väčšina prípadov sa odohrala na dedinských základných školách, pričom zneužívané dievčatá mali najčastejšie medzi 12 a 15 rokmi. Informoval o tom dnes britský spravodajský server BBC s odvolaním na miestne úrady.

Na rozsiahlosť problému prišli úrady vďaka celoštátnej linke dôvery pre obete zneužívania, povedal Ahmed Hussein z ministerstva pre sociálny rozvoj.

"Najskôr sme kvôli zlým komunikáciám nedokázali zistiť, čo sa v krajine deje, ale teraz ... sú v celej krajine mobily," povedal BBC.

Vlani bolo prepustených 600 učiteľov, tento rok ich zatiaľ prácu kvôli bozkávaniu dievčat, obchytkávaniu alebo oplodneniu prácu stratilo 550. Rada pedagógov už bolo odsúdených, povedal Hussein. V celej krajine je asi 240.000 učiteľov a učiteliek.

Na minuloročný prípad zneužívania v provincii Ňanza upozornil programový riaditeľ kenskej nadácie pre práva detí Brian Weke. Z viac ako 20 tehotných dievčat v tamojšej základnej škole ich skoro polovicu oplodnili sami učitelia. Najväčší problém je podľa Wekeho to, že miestne školské úrady, ktoré zneužívanie vyšetrujú, prípady nezasielajú polícii.

Podľa BBC učitelia, ktorí sú kvôli týmto prípadom zadržaní, často zaplatia rodičom, aby sa nedostali pred súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu