Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nemecko údajne v tajnosti vypovedáva Rómov už dávno

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN/PRIŠTINA - Na rozdiel od Francúzska vypovedá Nemecko Rómov pravidelne, ale len v malých skupinkách. V stredu priletela do kosovskej Prištiny zatiaľ posledná skupina. Avšak ako predchádzajúce, aj táto akcia zostala zahalená tajomstvom.

Charterové lietadlo spoločnosti Eurokoha z Frankfurtu, špecializované na Kosovo, dopravilo zo Stuttgartu asi desiatku vypovedaných Rómov. Pri východe boli všemožne tienení; niektorých vyzdvihli príbuzní a vydali sa s nimi domov na vidiek. Štyroch Rómov bez príbuzných úradným autom odviezli do blízkeho hotela. Keď sa tam na nich pýtali novinári, povedal im majiteľ hotela, že už sú preč.

Manželský pár, ktorý nechce povedať svoje meno, čaká na svojho syna. "Odsunuli jediného živiteľa našej dvadsaťčlennej rodiny," sťažuje sa otec. On sám má v dome deväť detí a jeho syn mu posielal pravidelne z Nemecka peniaze, aby prežili. Päťdesiatročný Halim Balaj z Uroševacu čaká spolu so štrnásťročnú dcérou Dorin na syna Durima. "Napadli ma a poslali preč," hovorí potom Durim. "Celkovo sa ale ku mne Nemci správali korektne," dodal.

Bashkim Zeka z dediny Raushiq na západe Kosova je nahnevaný. "Nemal som žiadne povolenie na pobyt, ale nikto ma nevaroval, že budem odsunutý do Kosova," hovorí. "Polícia zazvonila pri dverách o tretej ráno, dala mi dve hodiny na zbalenie a doviezla ma na stuttgartské letisko. To je pre mňa proste hrozné!" dodáva. Na otázku, odkiaľ prichádza, odpovedá asi štyridsaťročný Róm: "Z horúcich pekiel".

Spoločnosť Eurokoha vo Frankfurte je upätá. Žiadne údaje, koľko Rómov bolo v lietadle alebo koľko podobných letov sa v poslednej dobe uskutočnilo. Ale v samej Prištine sa vo štvrtok štyria Rómovia pokúsili získať doklady k vycestovaniu do západnej Európy. Polícia zadržala pred chorvátskym veľvyslanectvom v kosovskej metropole troch Rómov, ktorí sa pokúšali získať pomocou falošných dokumentov víza. Jednému Albáncovi za to zaplatili po 1000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu