Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Komisárka EK: Francúzsko sa voči Rómom zachovalo hanebne

Francúzsko chcelo vyhostením Rómov zabezpečiť poriadok v krajine
Francúzsko chcelo vyhostením Rómov zabezpečiť poriadok v krajine (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Postup francúzskych úradov voči Rómom, za ktorý sa na Paríž zniesla v posledných týždňoch vlna kritiky, označila dnes eurokomisárka pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingová za hanebný. Zároveň pohrozila Parížu právnymi krokmi. Podľa nej bude musieť Európska komisia začať proti Francúzsku procedúru pre porušenie práva Spoločenstva.

"Čo je veľa, to je veľa," vyhlásila Redingová na adresu francúzskej politiky voči Rómom v krátkom, ale pomerne ráznom prejave pred novinármi.

Francúzsko tento rok vyhostilo už niekoľko tisíc Rómov, ktorí nemali príslušné dokumenty, a to najmä do Bulharska a Rumunska, teda do dvoch členských krajín EÚ. Paríž svoj postup zdôvodňuje potrebou zabezpečiť právo a poriadok.

Návrh na zahájenie právnych krokov voči Parížu, ktorý je podmienený súhlasom komisie ako celku, chce komisárka predložiť zhruba do dvoch týždňov.

Redingová sa domnieva, že Francúzsko nedostatočne do svojho práva previedlo normu týkajúcu sa voľného pohybu európskych občanov, a navyše ju používa zlým spôsobom. Paríž bude mať priestor na reakciu či nápravu situácie. Ak sa situácia nezmení, potom by mohol kvôli tomu skončiť až pred európskou justíciou.

Kvôli deportáciam Rómov už Francúzsko kritizovala rada neziskových organizácií aj Rada Európy, OSN či Európsky parlament. Francúzski predstavitelia ale opakovane zdôrazňovali, že postupujú v súlade s únijnou legislatívou.

Kritika zo strany Európskej komisie ich preto zaskočila, nechcú sa však zatiaľ púšťať do žiadnych polemík. Naopak, na dnes Francúzsko pripravilo deportáciu ďalších niekoľko desiatok Rómov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu