Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mal zavraždiť manželský pár, namiesto väzenia psychiatria!

Jan Heidinger
Jan Heidinger

BRATISLAVA/ČESKÉ BUDEJOVICE - Do ústavnej liečby poslal českobudejovický súd Jana Heidingera (28), ktorý mal vo februári zavraždiť svoju matku a otčima. Trestné stíhanie proti nemu však zastavili pre Heidingerovu nepríčetnosť, trpí totiž schizofréniou.

Začiatkom roka šokoval verejnosť prípad vraždy starších manželov v Českých Budejoviciach. Hlavným podozrivým bol syn zavraždenej ženy, Jan Heidinger. Brutálny čin mal spáchať o polnoci 11. februára v rodičovskom byte. Pred vraždou sa mal manželskému páru dlhodobo vyhrážať zastralením a niekoľkokrát ho fyzicky napadnúť. Mnohí si preto mysleli, že činu sa dalo zabrániť.

Súd ho už raz odsúdil na výnimočný trest. Trestné stíhanie však zastavili. Dôvodom je Heidingerova diagnóza, paranoidná schizofrénia. Sudca Aleš Kolář ho napokon ako nepríčetného poslal do ochrannej ústavnej liečby.

Štátny zástupca ale s takýmto rozhodnutím nesúhlasí, podal proti nemu sťažnosť. Žiadal pre neho oveľa prísnejší režim ako pri ochrannej ústavnej liečbe, takzvanú zabezpečovaciu detenciu.

"Zabezpečovacia detencia je vhodná pre iných páchateľov, ktorí sú oveľa menej prispôsobiví a u ktorých zlyhala ochranná liečba," nesúhlasil predseda súdu Kolář. Pripustil síce, že existuje riziko jeho úteku, ale "na druhej strane, ak sa bude Heidinger skutočne liečiť, riziko nie je tak veľké."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu