Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prečo prezident ukrýva svojich päť detí?

Bronislaw Komorowski s manželkou
Bronislaw Komorowski s manželkou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Bronisław Komorowski v kampani s hrdosťou opakoval, že má až päť detí. Jeho volebný štáb sa však snažil o to, aby ich voliči nevideli. Prečo? - pozastavuje sa v najnovšom vydaní týždenník Polityka.

V predvečer druhého kola volieb jeho najstaršia spolu s ďalšími dobrovoľníkmi z Klubu katolíckej inteligencie behala medzi domami zničenými povodňami. Ešte o pár dní skôr aj jej brat s priateľmi sadli do auta a odišli pomáhať do oblastí postihnutých povodňami. Ľudia, ktorým pomáhali, nemali ani potuchy, kto čistí kal a hádže do kontajnera zvyšky ich majetku, konštatoval týždenník.

Také deti možno dokonale marketingovo využiť v kampani. V tomto prípade sa však do médií nedostali žiadne náhodné fotografie Komorowských. Namiesto toho volebný štáb rozoslal listy so žiadosťou, aby sa o deťoch nepísalo vôbec. Bronislaw Komorowski už na začiatku kampane informoval svoj štáb, že po rodinnej porade prijali spoločné rozhodnutie: deti sa nefotografujú, kampaň nepodporujú. Namiesto nich mala byť na fotografiách len manželka. Neprítomnosť detí došla dokonca tak ďaleko, že otcovi nepogratulovali, ani keď vyhral voľby.

Priatelia súrodencov hovoria, že prvým dôvodom, prečo deti neukázali tváre v kampani, bol odpor stavať svoju kariéru na pozícii svojho otca. K tomu sa pridala skutočnosť, že už na začiatku 90. rokov pred ich domom stával ochrankár a limuzína. Zvyčajne sa hanbili. Podľa priateľov neboli nijako nadšené z toho, že ich otec kandiduje na prezidenta.

Podľa zákona dospelé deti prezidenta nepodliehajú ochrane, takže nebudú musieť za sebou všade ťahať ochrankárov. Zákon však obsahuje nariadenie, ktoré ukladá ministrovi vnútra, aby túto ochranu zabezpečil v osobitných situáciách, akými sú napríklad narodenie prezidentského vnuka. Rovnako aj napríklad pri pokuse urobiť fotografiu z krovia niektorého z prezidentových detí (pretože nie je isté, či nejde o dokumentáciu pre niekoho, kto chce uškodiť prezidentovi).

Dospelé deti prezidenta tiež musia oznamovať ochranke všetky nákupy cez internet, pretože balík je potrebné skontrolovať. Takisto musia byť opatrné, čo pijú a jedia na verejných miestach, niekto im môže niečo nasypať. Preverený by mal byť aj každý zlý signál o neprimeraných sociálnych kontaktoch, pretože cez dieťa môže predsa niekto chcieť zariadiť niečo s prezidentom.

Priatelia detí prezidenta zdôrazňujú, že svet celebrít a titulné stránky novín nie sú záležitosti, ktoré by pre nich znamenali nejakú hodnotu. Navyše, všetkých päť mladých Komorowských je citlivých na otázky občianskej slobody. Starší syn Tadeusz počas oranžovej revolúcie cestoval nočným vlakom na Ukrajinu, pretože to bolo najlacnejšie. Má tiež vo zvyku sadnúť do auta a odviezť sa kam ho očí povedú a rozložiť si stan pri ceste. Z hľadiska ochrany by výlet syna prezidenta vlakom na Ukrajinu alebo na hranice s Bieloruskom bol katastrofou. Mali by ho úradníci sprevádzať vo vlaku v susednom vagóne? Budú sa naťahovať s pohraničníkmi, ktorí sa budú naťahovať s prezidentským deckom? To môže byť ďalší dôvod, prečo stojí za to schovať rodinu, uzatvára týždenník Polityka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu