Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Voľby sú podľa medií koncom éry Kaczyńských

Titulka poľskej tlače Zobraziť galériu (4)
Titulka poľskej tlače

AMSTERDAM/BERLÍN/RÍM - Víťazstvo Bronislawa Komorowského v poľských prezidentských voľbách podľa európskych denníkov ukončilo éru Kaczyńských a uzatvorilo kapitolu roztržiek medzi hlavou štátu a kabinetom premiéra Donalda Tuska. Komorowski v tesnom súboji porazil konzervatívneho Jaroslawa Kaczynskeho, brata prezidenta Lecha, ktorý v apríli tragicky zahynul pri leteckej katastrofe pri západoruského Smolenska.

"Teraz končí éra Kaczyńských," poznamenal taliansky denník La Stampa k súboju, v ktorom si Poliaci vyberali medzi liberálnym chránencom Európskej únie Komorowským a euroskeptickým nacionalizmom a konzervatívnym katolicizmom, ktorý predstavoval Kaczyński.

Komorowski je podľa denníka síce menej charizmatický, ale ľudia si cenia jeho pragmatizmus. Je vnímaný ako ochranca ústavy, ktorý je vždy prístupný dialógu.

"Víťazstvo Bronislawa Komorowského je dobrou správou pre vládu," napísal holandský list de Volkskrant. "Hoci sú právomoci prezidenta v Poľsku obmedzené, napriek tomu môže právom veta vláde značne sťažiť život," dodal denník a poznamenal, že v uplynulých rokoch dochádzalo medzi Tuskovým kabinetom a Lechom Kaczyńským k ostrým konfliktom.

"Vetovacie súboje, ktoré tragicky zosnulý prezident Lech Kaczyński s Tuskom neustále zvádzali, môžu patriť minulosti," uviedol švajčiarsky list Tages-Anzeiger ku konfliktom medzi hlavou štátu a premiérom. Komorowski chce naopak v spolupráci so straníckym kolegom Tuskom rekonštruovať infraštruktúru krajiny, reformovať sociálny systém a skôr či neskôr zaviesť jednotnú európsku menu euro.

Tages-Anzeiger však poznamenal, že veľa času novému poľskému tandemu nezostáva. Na jeseň 2011 sa totiž konajú parlamentné voľby a teraz porazený Kaczyński si ich už vzal ako svoj cieľ.

Nemecký denník Die Welt na svojom webe pripomenul, že Komorowski bol kandidátom firiem a finančných trhov. Už pred voľbou tento politik niekoľkokrát zopakoval, že jedine v spolupráci s vládou môžu byť peniaze účelne vynaložené a jedine vďaka spolupráci s Poľskom sa môže vydať na cestu rozvoja.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu