Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SR začala ako prvá ratifikovať pristúpenie Bulharska a Rumunska do EÚ

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR SR) pre európske záležitosti ako gestorský vo veciach Európskej únie dnes jednomyseľne podporil rozšírenie o Bulharsko a Rumunsko.

Minister zahraničných vecí Eduard Kukan výboru povedal, že súhlas parlamentu s členstvom týchto dvoch krajín bude dobrým signálom a posilní aj naše pozície v bilaterálnej spolupráci s Bulharskom a Rumunskom.

Obe krajiny by mali do EÚ vstúpiť 1. januára 2007, ak nesplnia podmienky, môže sa vstup o rok odložiť. Slovenský parlament začal ratifikačný proces Zmluvy o pristúpení Bulharska a Rumunska ako prvý zo štátov únie. Kukan pripustil, že krach rokovaní o európskej ústave môže mať vplyv aj na ich prijatie. Určite budú pod drobnohľadom európskej komisie, uviedol.

Bulharsko a najmä Rumunsko majú problém s plnením podmienok prístupovej zmluvy. EK im 10. júna poslala listy, v ktorých upozornila na zaostávanie v preberaní európskej legislatívy, v životnom prostredí, poľnohospodárstve, súdnictve, vnútre, slobodnom poskytovaní služieb a ďalších oblastiach. Kukan odmietol špekulovať, či by do únie mohla vstúpiť v januári 2007 len jedna z týchto krajín. „Možné je všetko,“ konštatoval pre médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu