Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žiaka podpálili v škole, ako satisfakciu chce peniaze

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Žiak zažaloval školu kvôli šikanovaniu, peniaze žiada ako satisfakciu za prežitú traumu a utrpenie, ktoré musel znášať od spolužiakov. Prípad Benedikta (19) zo Strednej školy v Oselciach na Plzeňsku, ktorým sa zaoberá krajský súd v Plzni, bude podľa denníka Právo zrejme vôbec prvým v Česku. Chlapec školu viní z toho, že k tragédii nemuselo vôbec dôjsť, keby riadne fungoval pedagogický dozor.

Nevraživosť zo strany jeho rovesníkov vyvrcholila v marci 2008, keď ho pri vyučovaní podpálil spolužiak. Z vážneho zranenia sa mladík zotavuje dodnes. "Podal som na súd žalobu na ochranu osobnosti a náhradu škody," povedal Právu advokát Jiří Štancl, ktorý bude chlapca na súde zastupovať. O podrobnostiach ale hovoriť nechcel. Odmietol oznámiť aj čiastku, ktorú jeho klient po škole požaduje, píše Právo.

Dráma sa odohrala na hodine odborného výcviku, keď sa študenti pri praktickom vyučovaní v dielňach učili pracovať so sústruhmi. Benedikt na seba nešťastnou náhodou vylial téglik s benzínom a jeho spolužiak ho potom zapálil zápaľovačom. Hoci ďalší spolužiaci z mladíka horiaci odev hneď strhli, utrpel popáleniny druhého a tretieho stupňa na 20 percentách tela, a to hlavne na tvári, rukách a hrudníku. Nikto z učiteľov tam v tej chvíli nebol, pripomína dnešné Právo.

Vinník si už svoj trest odpykal. Za ťažkú ujmu na zdraví ho súd v decembri 2008 poslal na sedem mesiacov do väzenia. Bezpodmienečný trest odôvodnila sudkyňa okrem iného tým, že útočník nad svojím konaním ani neprejavil ľútosť, píše dnešné Právo.

Riaditeľ školy Václav Bumbička nechcel žalobu komentovať. Na otázku Práva, či uvažuje napríklad o mimosúdnom vyrovnaní, odpovedal, že celú vec pravdepodobne nechá na rozhodnutie súdu. "Sme poistení. Poisťovňa bude spoluúčastník súdneho konania," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu