Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EK hrozí žalobou, Slovensko neprepláca ošetrenie

Budova Európskej komisie
Budova Európskej komisie

BRUSEL - Európska komisia hrozí Slovensku, že ho poženie pred súd Európskej únie kvôli ochrane práv pacientov. Slovensko totiž v niektorých prípadoch odmieta platiť náhrady za ošetrenie v inom štáte únie. Slováci tak podľa komisie musia platiť aj účty, ktoré by mal hradiť ich štát.

Dnešné rozhodnutie komisie, ktorá v EÚ dohliada na dodržiavanie pravidiel, ide o druhú fázu procedúry pre porušenie práva únie. Ďalším krokom by bolo to, že Brusel podá na Slovensko žalobu na súd EÚ v Luxemburgu.

Slovensko ale nie je jediné, koho dnes Brusel v tejto veci kritizoval. Rovnako ako Bratislava je na tom Dánsko, po ktorom chce komisia objasnenie situácie. Španielsko už Brusel poslal na súd do Luxemburgu.

Ľudia v Európskej únii majú právo na preplácanie náhrad za lekársku starostlivosť v inej, ako vlastnej krajine dvadsaťsedmičky. Podmienky sa v jednotlivých štátoch líšia v tom, o aké zákroky sa jedná: či ide o "nenemocničné" ošetrenie u zubára alebo o hospitalizáciu kvôli rakovine.

V prvom prípade majú ľudia právo na preplatenie starostlivosti bez predchádzajúceho povolenia od domovských úradov, teda ak by im poistenie preplácali aj doma.

V druhom prípade môžu po ľuďoch požadovať, aby im preplatenie najprv schválil príslušný orgán. Odmietnuť platbu je však možné len vtedy, ak by mohlo byť rovnaké, alebo obdobne účinné liečenie poskytnuté doma, a to bez akýchkoľvek prieťahov.

V prípade Slovenska komisii vadí to, že pacienti si údajne nemôžu byť istí, či im náklady na ošetrenie v inej krajine preplatia alebo nie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu