Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

"Zomri zomri," kričal učiteľ, ktorý bil žiaka činkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Porota v britskom Nottinghame oslobodila učiteľa, ktorý po predchádzajúcej provokácii bil štrnásťročného žiaka činkou do hlavy a kričal pri tom "zomri, zomri, zomri". Po štvordennom procese, ktorý vyvolal v Británii veľkú pozornosť, oslobodila porota Petera Harveyho (50) obvinenia z pokusu o vraždu.

Harvey, ktorý bol pred procesom osem mesiacov vo väzbe, sa už skôr priznal k neúmyselnému ťažkému ublíženiu na zdraví. K celému incidentu došlo vlani v júli v katolíckej škole v Mansfield na severe Anglicka.

Učiteľ sa vrátil po niekoľkých mesiacoch voľna, ktoré dostal, pretože trpel depresiami. Pri procese vyšlo najavo, že niekoľko žiakov vedelo, že sa Harvey liečil a chcelo ho vyprovokovať, aby jeho reakcie mohli natočiť na mobilné telefóny a nahrávku rozšíriť po škole.

Z nahrávky, ktorú porota videla, je zrejmé, že žiak počas hodiny pobehoval po triede s pravítkom a s horákom, a keď ho Harvey napomenul, vulgárne mu odsekol. Harvey ho potom zrazil na zem, trojkilovou činkou ho niekoľkokrát udrel do hlavy a kričal pri tom "zomri, zomri, zomri". Spôsobil mu zlomeninu lebky, žiak strávil päť dní v nemocnici.

Harvey potom policajtom povedal, že si veľa nepamätá, ale že mal dojem, ako keď sa na seba pozerá v televízii. "Spomínam si, že som ho dvakrát udrel ... myslel som si, že som ho zabil" vypovedal Harvey.

Pri súde vyšlo najavo, že Harveyho si väčšina žiakov vážila, ale že ho niektorí žiaci v posledných rokoch niekoľkokrát napadli, a to aj pri jeho dome. Sťažoval sa potom kolegom, že učiť je stále ťažšie a že sa bojí, že niekomu ublíži. Škola mu potom dala voľno na liečbu.

Harvey po zverejnení verdiktu vyjadril ľútosť nad bolesťou, ktorú žiakovi spôsobil. Sudca Michael Stokes označil rozhodnutie poroty za "víťazstvo zdravého rozumu". Oznámil tiež, že vzhľadom k ôsmim mesiacom stráveným vo väzbe Harveyho už neodsúdi za ťažké ublíženie na zdraví na trest väzenia, ale k verejne prospešným prácam, ktoré by mu pomohli s jeho problémami.

Odbory učiteľov sa po procese vyslovili proti tomu, aby žiaci mohli mať v škole mobilné telefóny. Podľa nich konajú omnoho agresívnejšie, keď vedia, že ich správanie môže byť zachytené kamerou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu