Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Do Varšavy priviezli rakvu s pozostatkami poľského prezidenta

Rakva s pozostatkami Kaczyńského Zobraziť galériu (9)
Rakva s pozostatkami Kaczyńského

VARŠAVA - Na varšavskom letisku Okencie v nedeľu krátko po 15.00 h SELČ pristálo lietadlo z Ruska s rakvou a pozostatkami poľského prezidenta Lecha Kaczyńského. Čakali tam prezidentovi príbuzní a najvyšší predstavitelia krajiny vrátane premiéra Donalda Tuska, predsedu hornej komory parlamentu Bronislawa Komorowského alebo šéfa Európskeho parlamentu Jerzyho Buzka.

Prílet lietadla naživo prenášali svetové spravodajské televízie. Rakvu zahalenú v poľskej vlajke vyniesli z lietadla poľskí vojaci a nad rakvou prezidenta predniesol modlitbu poľský kardinál Józef Glemp a poľskí biskupi.

"Smútok, žiaľ a bolesť teraz cíti celá naša vlasť a krajania na všetkých kontinentoch," povedal na úvod modlitby za prezidenta a ostatné obete sobotňajšieho nešťastia, pri ktorom zomrelo 96 ľudí - predovšetkým predstaviteľov poľského verejného života.

K rakve pokľakol aj prezidentov brat - dvojča Jaroslaw a pobozkal ju. Poslednú poctu potom prezidentovi podobným spôsobom vzdali aj ostatní predstavitelia verejného života.

Z letiska rakvu s telom Kaczyńského presunuli do prezidentského paláca. V uliciach, ktorými auto išlo, sa zhromažďovali zástupy ľudí. Davy čakali aj pred prezidentským palácom.

Po príchode do sídla hlavy štátu bude rakva umiestnená v tamojšej kaplnke, kde k nej bude mať prístup len Kaczyńského rodina, povedal Jacek Sasin z prezidentskej kancelárie. "V najbližšej dobe", ale nie v nedeľu, budú mať podľa neho k rakve prístup aj obyčajní ľudia. Nebude to ale v kaplnke, ale na inom mieste prezidentského paláca.

Zatiaľ nie je stanovené, kedy bude poľský prezident pochovaný, dátum pohrebu stanovuje rodina. V médiách sa objavili špekulácie o budúcej sobote, tento ani iný termín ale doposiaľ nebol potvrdený.

Nielen politická elita, ale aj obyčajní Poliaci smútia. Poľské webové stránky sú na znamenie smútku v čiernej farbe, Poliaci sa môžu zapisovať do kondolenčných kníh aj na internete, napríklad na serveri denníka Rzeczpospolita a ich komentáre na spravodajských weboch bez výnimky hovoria o "strašnej tragédii", ktorej nemôžu uveriť a vyjadrujú sústrasť príbuzným obetiam.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu