Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Poľsko si dvoma minútami ticha pripomenulo obete leteckej havárie

Poľsko na dve minúty úplne stíchlo Zobraziť galériu (8)
Poľsko na dve minúty úplne stíchlo

VARŠAVA - Poľsko, ktoré sa dnes prebudilo do dňa štátneho smútku, si napoludnie dvoma minútami ticha pripomenulo obete sobotňajšej leteckej tragédie, pri ktorej v Rusku zahynuli desiatky príslušníkov elity národa, vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského. Ľudia v uliciach sa zastavili, v mestách sa rozozneli sirény. V krajine panuje ponurá atmosféra, mnohí plačú, z šoku sa ešte nikto nespamätal.

O 12:00 SELČ sa pred Sejmom uskutočnila pietna akcie za účasti jeho predsedu Bronislawa Komorowského, premiéra Donalda Tuska, ministrov a zákonodarcov. Poklonili sa pamiatke svojich kolegov a vysokých štátnych úradníkov. Z veže kostola svätej Márie na hlavnom námestí v Krakove v poludnie mimoriadne nezaznel hajnal, zvučka hraná každú hodinu.

Telá Kaczyńského, bývalého prezidenta v exile Ryszarda Kaczorowského a podpredsedu Sejmu Krzysztofa Putra budú medzi 14:00 a 14:30 SELČ prevezené do Varšavy. Lietadlo budú sprevádzať stíhačky MIG-29. Z letiska bude rakva s pozostatkami hlavy štátu dovezená do prezidentského paláca. Telá má poľskej strane v Smolensku odovzdať ruský premiér Vladimir Putin, ktorý už podľa ruských agentúr do Smolenska prišiel.

Na letisku bude na prezidentove ostatky čakať jeho rodina, obetiam zloží hold najvyšší poľskí predstavitelia a čestná stráž poľskej armády. Pozostatky zvyšných obetí boli prevezené do Moskvy na identifikáciu, zatiaľ sa podarilo určiť totožnosť 24 mŕtvych.

Centrum Varšavy sa od rána plní trúchliacimi ľuďmi. Priestranstvá pred prezidentským palácom aj ulica Krakowskie Przedmieście, na ktorej palác stojí, sa premenila na more sviečok, kvetov, vencov a poľských vlajok. Stred mesta polícia uzavrela.

Ľudia podľa výpovedí svedkov, ktorí sú v centre Varšavy, mlčia, počuť sú len ich kroky. "Ten smútok je nákazlivý," povedal jeden z nich. Poliaci na mnohých miestach krajiny podpisujú kondolenčnej listiny. Smutnú udalosť pripomína mimoriadne vydanie novín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu