Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Štátnici šokovaní smrťou prezidenta Kaczyńského

Lech Kaczyński Zobraziť galériu (5)
Lech Kaczyński

MOSKVA/BERLÍN/ VIEDEŇ/BRATISLAVA - Šok a neskrývané zdesenie európskych politikov vyvolala dnes správa o havárii poľského vládneho lietadla, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczyński a čelné politické osobnosti Poľska.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v sústrastnom telegrame zaslanom maršálkovi poľského Sejmu Bronislawovi Komorowskému, ktorý teraz prevzal vedenie krajiny, vyjadril pocity "hlbokého šoku a účasti". Uistil Komorowského, že osobne nariadil dôkladné vyšetrenie udalosti "v plnej a úzkej spolupráci s poľskou stranou". Sústrasť svojmu kolegovi Donaldovi Tuskovi dnes vyjadril aj ruský premiér Vladimir Putin. Tusk a Putin sa podľa agentúry ITAR-TASS dohodli, že budú v trvalom telefonickom kontakte a budú sa vzájomne informovať o ďalšom vývoji.

Hlboký šok po správe o úmrtí poľského prezidenta prežila aj nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová. "Sme hlboko šokovaní správou o leteckom nešťastí a smrti Lecha Kaczyńského," povedala v Berlíne Merkelová novinárom s tým, že o oficiálnom stanovisku nemeckej vlády bude verejnosť informovaná neskôr.

Sústrasť poľskému vedenie dnes vyjadril premiér Robert Fico. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa v súvislosti s tragédiou spojil s poľským kolegom Radoslawom Sikorským, aby mu vyjadril hlbokú účasť: "Je to obrovská tragédia, ktorá zasiahla nás všetkých. Slovensko ako sused a dobrý priateľ stojí v tejto ťažkej chvíli pri poľskom národe, " povedal Sikorskému Lajčák.

Rakúsky kancelár Werner Faymann vyjadril nad smrťou poľského prezidenta a ďalších poľských osobností hlboký zármutok: "Všetky naše sympatie patria rodinám obetí," vyhlásil podľa agentúry APA rakúsky kancelára. Hlbokú sústrasť vyjadril aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu