Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lietadlo sa údajne zrútilo pri štvrtom pokuse o pristátie

Zničené lietadlo prezidenta Kaczynského Zobraziť galériu (2)
Zničené lietadlo prezidenta Kaczynského

MOSKVA – Vyšetrovateľom na mieste havárie sa podarilo nájsť jednu z dvoch čiernych skriniek havarovaného poľského lietadla TU-154, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Zariadenie, ktoré by malo umožniť analyzovať dáta z kritických chvíľ pred tragédiou, sa objavilo na televíznych záberoch odvysielaných naživo z miesta havárie. Podľa záberov zariadenie nebolo vážnejšie poškodené, aj keď bolo začiernené od ohňa. Predstavitelia Medzištátneho leteckého výboru (MAK) ani Federálnej agentúry pre leteckú dopravu (Rosaviatsija) túto správu zatiaľ nepotvrdili.

Lietadlo na letisku Severnyj v hustej hmle nezvládlo pristávací manéver. Vyšetrovatelia podľa agentúry ITAR-TASS ako možné príčiny nešťastia preverujú okrem chyby pilota aj zlé počasie a prípadnú poruchu lietadla. Vlastné vyšetrovanie chcú viesť aj poľské úrady. Lietadlo bolo pred štartom technicky v poriadku, uviedol hovorca poľskej diplomacie.

Podľa agentúry Interfax bolo letisko Severnyj pre hmlu uzatvorené a pilot dostal pokyn, aby pristál v Minsku alebo Moskve. Rozhodol sa ale pristáť podľa pôvodného plánu v Smolensku. Údajne pri štvrtom pokuse lietadlo havarovalo.

"Máme informácie, že k havárii došlo pri štvrtom pokuse o pristátie, ale prečo ich bolo toľko, to ukáže až vyšetrovanie," povedal agentúre ITAR-TASS informovaný zdroj.

Očití svedkovia z okolitých dedín hovorili o tom, že lietadlo sa niekoľkokrát pokúšalo pristáť. Krátko pred nárazom na zem bolo opäť počuť hluk motorov bežiacich na plné obrátky; pilot sa zrejme tesne nad zemou pokúsil pristávanie prerušiť a znovu nabrať výšku. Podľa vyšetrovateľov citovaných televíziou ľudia na palube nemali šancu prežiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu