Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Gašparoviča havária lietadla s Kaczynským zarmútila

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Slovenskí politici neskrývali zármutok a šok nad leteckým nešťastím, pri ktorom dnes zomrel poľský prezident Lech Kaczyński, jeho manželka a ďalší poprední činitelia krajiny.

Poľskému národu ako aj pozostalým vyjadrili v telegramoch sústrasť prezident Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Pavol Paška, premiér Robert Fico, ako aj ďalší politici. Poľské lietadlo sa zrútilo dnes dopoludnia v Rusku.

Prezident Gašparovič zaslal sústrastný telegram maršálkovi poľského Sejmu Bronislawovi Komorowskému, ktorý prevzal riadenie krajiny. "Je to otrasná správa (...) Ešte stále tomu nechcem veriť," vyhlásil pred novinármi zjavne dojatý Gašparovič, ktorý Kaczyńskeho označil za svojho dobrého priateľa. "Sme sa stretávali nielen oficiálne, ale častokrát na slovensko-poľských hraniciach. Spolu sme sa niekedy zvykli stretnúť aj pred zasadaniami či už V4 alebo iných inštitúcií," dodal. Kaczyński bol naposledy na návšteve Slovenska vlani vo februári.

Gašparovič neodmietol ani možnosť vyhlásenia štátneho smútku na Slovensku. "Určite k tomu bude sedieť vláda a spolu aj so mnou a budeme uvažovať, ako ešte viacej vyjadriť úprimnú sústrasť," uzavrel Gašparovič.

Sústrasť poľskému národu a pozostalým vyjadrili tiež podpredseda vlády Dušan Čaplovič, predstavitelia Ústavu pamäti národa, zástupcovia opozičných strán či minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Slovensko ako sused a dobrý priateľ stojí v tejto ťažkej chvíli pri poľskom národe a urobí všetko preto, aby mu pomohlo zmierniť následky tejto otrasnej udalosti," citoval Lajčáka jeho hovorca Peter Stano. Smútok nad tragédiou, pri ktorej zomrel aj guvernér poľskej centrálnej banky, vyjadril jeho slovenský kolega, guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch.

Do zdrveného Poľska prichádzajú kondolencie takmer z celého sveta. Ruský prezident Dmitrij Medvedev v sústrastnom telegrame adresovanom Komorowskému vyjadril pocity "hlbokého šoku a účasti". Hlboký šok po správe o úmrtí poľského prezidenta vyjadrila tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Sme hlboko šokovaní správou o leteckom nešťastí a smrti Lecha Kaczyńského," povedala v Berlíne novinárom. Hlbokú sústrasť vyjadrili tiež vrcholní českí politici, ako aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Poľskí predstavitelia leteli do Ruska uctiť si pamiatku Poliakov, ktorých počas vojny popravili Rusi v Katyni. Lietadlo na smolenskom letisku Severnyj v hustej hmle nezvládlo pristávací manéver. V lietadle boli desiatky ľudí, okrem prezidenta a jeho manželky či guvernéra centrálnej banky tiež náčelník generálneho štábu a podpredseda Sejmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu