Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Pri razii proti mafii zatkli 69 osôb

ilustračné foto
ilustračné foto

MADRID - Pri dnešnej operácii zameranej proti gruzínskej mafii zatkla polícia v Španielsku av ďalších piatich európskych štátoch 69 osôb. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na úrady krajín, kde bola akcia vykonaná.

Táto zločinecká organizácia bola riadená zo Španielska, kde bolo zatknutých 24 osôb. Ďalších 11 osôb bolo zatknutých vo Švajčiarsku a tri vo Francúzsku. Operácia pod kódovým označením Java bola vedená aj v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, kde boli zatknutí ďalší podozriví mafiáni. Španielska protikorupčná prokuratúra, ktorá operáciu vo všetkých krajinách riadila, ju označila za významnú.

Zatknuté osoby sú podozrivé z obchodu s drogami a so zbraňami, z prania špinavých peňazí, zločineckej organizácie, vydierania, ale taktiež z plánovania vrážd, uviedli španielske zdroje. Podľa španielskeho rozhlasu RNE ide predovšetkým o Gruzíncov Rusov.

Švajčiarska prokuratúra opísala mafiánsku organizáciu ako dobre štruktúrovanú a s jasne vymedzenou hierarchiou. Riadená bola podľa nej zo Španielska a zameriavala sa predovšetkým na vlámania a krádeže. Zatknutie šéfov kriminálnej organizácie je podľa prokuratúry ťažkou ranou pre gruzínsky organizovaný zločin v európskom priestore.

V Španielsku sa zatýkalo na východe krajiny najmä vo Valencii a na severe v Barcelone, napísali španielske médiá. V Barcelone bol zatknutý vysoký činiteľ organizácie a na luxusnom predmestí Bilbaa Getxo jeho "účtovník". Väčšina zatknutých sa zapojila do organizácie po tom, čo sa usadila v Španielsku, kde viedla nenápadný život.

Operácia Java je v Španielsku už tretím veľkým záťahom na mafiánske organizácie z východnej Európy.

Operácie Avispa, ktorá odštartovala v júni 2005, viedla k zatknutiu 28 mafiánov ruskej, ukrajinskej, gruzínskej a španielskej národnosti. Ich údajnému šéfovi Zaharu Kalašovovi, ktorý bol zatknutý v roku 2006 v Dubaji a potom vydaný do Španielska, začiatkom marca súd povolil prepustenie na kauciu 300 000 eur, ale prokurátor sa proti tomu odvolal.

Ďalšia operácia pomenovaná Troika umožnila rozbiť mafiánsku organizáciu z Petrohradu nazývanú Tambovskaja-Malyševskaja, ktorá je podľa vyšetrovateľov najvýznamnejšiou zločineckou štruktúrou ruského pôvodu na svete. Zatknutých bolo 20 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu