Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojaci opúšťajú Haiti, ľudia sa obávajú konca pomoci

Zemetrasením postihnuté Haiti
Zemetrasením postihnuté Haiti (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americká armáda začala z Haiti sťahovať vojakov, ktoré tam vyslala v januári po ničivom zemetrasení. Podľa nej sa mení charakter ich úloh a v krajine tak bude potrebovať menší počet mužov a žien v zbrani. Haiťania ale podľa agentúry AP odchod Američanov sledujú s nedôverou. Obávajú sa, že je znamením slabej vôle zahraničia ďalej pomáhať.

"Mali by zostať, pretože tú odvádzali dobrú prácu," povedal podľa agentúry AP na adresu amerických vojakov 35-ročný Haiťan Lesly Pierre. "Keby to bolo na našej vláde, nedočkali by sme sa žiadnej pomoci," dodal. Výkon americkej armády na Haiti potom počas víkendu v diskusnom programe Billa Mahera chválil aj herec Sean Penn, ktorý je známy svojimi ľavicovými postojmi a ktorý na Haiti osobne pomáha.

Američania presunuli svojich vojakov na Haiti krátko po tragickom zemetrasení, ktoré sa stalo 12. januára a vyžiadalo si desiatky tisíc životov. Postupne na ostrove pôsobilo až 20 000 členov americkej armády. Mali na starosti pomoc chorým, odpratávanie trosiek aj zabezpečenie bezpečnosti. Ich operácia ale zožala aj kritiku ako príliš ťažkopádna. Ozvali sa aj hlasy, že pripomína skôr okupáciu. USA však túto kritiku odmietli a zdôraznili pohotovosť, s akou sa na ostrov presunuli.

"Naša misia z veľkej časti skončila," povedal generál Douglas Fraser, ktorý riadi Južné veliteľstvo americkej armády, ktoré malo operáciu na Haiti na starosti. Spojené štáty teraz v krajine ponechajú len menší počet jednotiek, koľko ich bude, ale neuviedol. O bezpečnosť na ostrove teraz bude zaisťovať približne desaťtisícová sila OSN a miestna polícia.

O ďalšej podobe pomoci Spojených štátov pri obnove krajiny bude v stredu s americkým prezidentom Barackom Obamom jednať jeho haitský náprotivok René Préval. Podľa agentúry AFP chce v Bielom dome žiadať o "miliardy dolárov". Na konci marca sa potom tiež v newyorskom sídle Organizácie Spojených národov uskutoční darcovská konferencia, ktorá by mala pre Haiti získať ďalšie prostriedky.

Podľa webovej stránky britskej stanice BBC je teraz najväčšou úlohou v krajine obnova tamojšej ekonomiky. Na Haiti vraj ale panuje chaos. Jednotlivé agentúry spolu nespolupracujú a pomoc sa k potrebným dostáva pomaly. "Každý chce koordinovať, nikto ale nechce byť koordinovaný," povzdychol si oxfordský profesor Paul Colier, ktorý v krajine pôsobil ako zástupca OSN v roku 2008, keď Haiti zasiahol hurikán.

Januárové zemetrasenie podľa odhadov haitskej vlády zabilo 230 000 ľudí. Skutočný počet zomrelých ale nikto nepozná. Cez 1,2 milióna ľudí prišlo o domov. Škoda, ktorú prírodná katastrofa napáchala, bola zatiaľ vyčíslená na približne 14 miliárd dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu