Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrobár nahmatal mužovi v rakve tep

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

VARŠAVA - Ešte než sa nad Poliakom Jozéfom Guzym (76) naposledy zavrelo veko rakvy, požiadala jeho rodina, či si môže ponechať cennosti, s ktorými mal byť pochovaný.

Keď sa však hrobár k dôchodcovi zohol, nahmatal mu slabý pulz. Po bližšom preskúmaní sa zistilo, že Guzy stále dýcha, informoval dnes na internete britský denník The Times. Lekár muža vyhlásil za mŕtveho hneď na mieste, kde sa zrútil.

Muž skolaboval neďaleko Katovíc na juhu Poľska v stodole, kde chová včely. Podľa hovorcu regionálnej služby rýchlej záchrannej pomoci nejavil známky života. "Skúsený lekár s kvalifikáciou v resuscitácii zistil, že pacient nedýcha, nemá srdcový tep a telo vychladlo, čo sú všetko charakteristiky úmrtia," uviedol hovorca podľa The Times.

Hrobár, bývalý baník Darius Wysluchato, ktorý sa kedysi naučil základy prvej pomoci, hovorí, že sa tepny na krku dotkol náhodou. "Skontroloval som to znova a zakričal 'má pulz'. Môj pomocník to skontroloval tiež. Nahol som sa bližšie a zistil som, že ešte stále dýcha," povedal.

K hrobárovi prišla rovnaká záchranka, ktorú príbuzní zavolali už predtým. Muža previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Po týždňoch liečby je späť doma a hrobárovi, ktorý mu zachránil život, už vraj poďakoval. "Dal som mu hrniec medu. Bola to prvá vec, ktorú som urobil, keď som sa dostal z nemocnice," povedal Guzy.

Lekári v Katoviciach vec popísali ako prípad takzvaného odloženého oživenia. Údajne sa s ním stretli prvýkrát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu