Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pod troskami prežil 11 dní na kole

Záchranári vyťahujú spod trosiek Wismonda Exantusa Zobraziť galériu (4)
Záchranári vyťahujú spod trosiek Wismonda Exantusa

PORT-AU-PRINCE - Záchranári vykopali v sobotu z trosiek domu v haitskom hlavnom meste živého muža 11 dní po ničivom zemetrasení. Ako sám neskôr v nemocnici uviedol, prežil vďaka Coca Cole a kúsku jedla.

Zasypaného Wismonda Exantusa (25) vytiahli na vzduch francúzski záchranári spolu s ich kolegami zo Spojených štátov a Grécka. Od zemetrasenia bol uväznený v obchode s potravinami, čo mu zachránilo život.

"Cítim sa dobre," povedal Exantus. "Prežil som vďaka pitiu Coca Coly. Pil som každý deň Coca Colu a jedol nejaké malé veci," vysvetlil v kreolštine po tom, ako strávil jeden a pol týždňa v mieste jeho zamestnania v obchode Napolitain. "Pocítil som otrasy a potom som stratil vedomie. Keď som sa prebral, volal som: "Gerald! Gerald!" povedal zachránený mladík hovoriac o jeho spolupracovníkovi. Ocitol sa pod troskami budovy v akejsi bubline, kde sa mohol hýbať zo strany na stranu, no nedokázal sa vyslobodiť. Snažil sa však búchať kam dočiahol, aby na seba upozornil. "Nekričal som, iba som sa modlil," povedal vo francúzskej nemocnici v Port-au-Prince. Trvá na tom, že pod troskami budovy, kde pracoval, sú ďalší šiesti živí ľudia, avšak záchranári tam nezaznamenali žiadne známky života.

Úspech záchranárov prišiel v čase, keď sa v piatok preorientovali z hľadania tých, ktorí prežili, na zabezpečovanie jedla, vody a prístrešia ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou.

"Môžeme povedať, že skutočne ide o zázrak, a dúfame, že nie je posledný," povedal podplukovník Christophe Renou z francúzskeho hasičského tímu. "Čo sa stalo, je výnimočné... odolával 11 dní, čo je zvlášť neuveriteľné," vyhlásil francúzsky veľvyslanec Didier Le Bret na mieste záchrany.

V piatok sa záchranárom podarilo z trosiek vytiahnuť 22-ročného muža a niekoľko hodín predtým 84-ročnú ženu.

Situácia v Port-au-Prince je po minulotýždňovom zemetrasení s magnitúdom 7,3 naďalej kritická. Prísun humanitárnej pomoci je pomalý. Jej distribúciu hatia zničené cesty, obavy z útokov na konvoje pomoci, kolaps miestnych úradov ako aj prílišná byrokracia. Námorný prístav je zničený, letecká doprava síce funguje, no štyri letiská majú značné problémy zvládať nápor lietadiel. Prístup k bývaniu, hygienickým potrebám, vode, potravinám a zdravotnej starostlivosti je preto stále veľmi obmedzený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu