Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Etiópsky Boeing nebol terčom útoku ani sabotáže

Trosky havarovaného lietadla Ethiopian Airlines
Trosky havarovaného lietadla Ethiopian Airlines

ADDIS ABEBA/BEJRÚT - Etiópske úrady pred pondelňajším zrútením lietadla pri pobreží Libanonu nezaznamenali akúkoľvek hrozbu zo strany teroristických skupín.

Pre tlačovú agentúru AFP to uviedol etiópsky štátny tajomník pre komunikáciu Shimeles Kemal. Teroristický útok alebo sabotáž predtým vylúčil aj libanonský prezident Mišel Sulajmán. Stroj typu Boeing 737 s 90 osobami na palube sa zrútil do mora krátko po štarte z Bejrútu počas silnej búrky. Na mieste nešťastia zatiaľ nenašli žiadne živé osoby.

"Príčina nehody sa vyšetruje a vláda zverejní tieto informácie hneď, ako sa vyšetrovanie skončí," povedal Kemal. Lietadlo podľa neho údajne päť minút po štarte zachvátil požiar, zatiaľ čo špekulácie v médiách hovoria o zásahu bleskom. Príčinu nešťastia má objasniť skupina expertov, ktorú vyslali do Libanonu etiópske aerolínie. Podľa nemenovaného predstaviteľa libanonského ministerstva obrany, na ktorého sa odvoláva AFP, Boeing pred dopadom vybuchol a rozpadol sa na štyri časti. Tomu zodpovedajú výpovede svedkov, ktorí videli silný záblesk a plamene.

Príbuzní cestujúcich z letu číslo 409 spoločnosti Ethiopean Airlines sa zhromaždili na bejrútskom letisku, kde čakajú na správy z oficiálnych miest. Tie však nevyjadrili veľkú nádej, že by nehodu mohol niekto prežiť. Záchranári doteraz našli iba 23 mŕtvych tiel. Libanonský premiér Saad al-Harírí, ktorý prišiel na letisko podporiť šokované rodiny, v krajine vyhlásil jednodňový štátny smútok. Rovnaké gesto oznámil aj etiópsky minister komunikácií Bereket Simon. Libanonský minister dopravy Ghází Arídí predtým informoval, že v lietadle do Addis Abeby sedelo 54 Libanončanov, 22 Etiópčanov, dvaja Briti, Iračan, Sýrčan, Kanaďan, Rus a jedna Francúzka. Podľa francúzskeho veľvyslanectva v Bejrúte boeingom letela aj manželka tamojšieho veľvyslanca Dennisa Piettona. Medzi obeťami sú aj dve deti vo veku dva a tri roky či producent miestnej televízie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu