Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pápež vyzýva kňazov k využívaniu blogov

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI.

VATIKÁN - Choďte a blogujte! Tak znie nový pokyn hlavy katolíckej cirkvi Benedikta XVI. kňazom, ktorí sa snažia šíriť svoje myšlienky, napísala agentúra AP.

Pápež, ktorého prítomnosť na internete v posledných rokoch výrazne vzrástla, vyzval dnes kňazov, aby používali všetky multimediálne nástroje na šírenie evanjelií a aby sa zapojili do dialógu s príslušníkmi iných náboženstiev a kultúr.

Samotné používanie elektronickej pošty alebo surfovanie po webe už často nestačí. Kňazi by mali využívať najmodernejšie technológie pre vlastné vyjadrenie a pre vedenie svojich komunít, napísal pápež v posolstve z Vatikánu.

"Rozšírenie multimediálnej komunikácie a jej bohatá ponuka možností nás núti k zamysleniu, či je postačujúce jednoducho byť prítomní na webe ... Pred kňazmi stojí výzva proklamovať evanjelia s použitím poslednej generácie audiovizuálnych prostriedkov," vyhlásil Benedikt XVI.

Hlava rímskokatolíckej cirkvi s výzvou prišla pri príležitosti Svetového dňa komunikácií.

Podľa pápeža by sa mladí kňazi mali zoznamovať s novými komunikačnými prostriedkami ešte v čase štúdií v seminári. Benedikt XVI však zdôraznil, že využívanie nových technológií musí byť v súlade s teologickými a spirituálnym zásadami. "Kňazi prítomní vo svete digitálnych komunikácií by sa mali menej vyznačovať svojimi znalosťami médií než svojim kňazským srdcom, svojou blízkosťou Kristovi," upozornil.

Benedikt XVI je voči novým médiám často opatrný, varuje vždy pred tým, čo nazýva tendenciou k zábavným médiám, konkrétne trivializáciou sexu a propagáciou násilia. Pritom sa zvyčajne sťažuje na nekonečnú smršť správ, ktoré môžu vytvoriť ľudí necitlivými k tragédiám.

Súčasne ale nové prostriedky chváli ako "dar ľudstvu", ak sú používané k podpore priateľstva a porozumenia.

Napríklad vlani Vatikán vytvoril kanál na YouTube a aj portál venovaný pápežovi. Internetová stránka Pope2You poskytuje informácie o pápežových cestách či prejavoch a cez Facebook môžu užívatelia posielať fotografie s pápežom a úryvky z jeho posolstvo svojim priateľom.

V posolstve nazvanom "Kňaz a pastorácia v digitálnom svete. Nové médiá v službe Slovu" Benedikt XVI vyzýva k osobitnej pozornosti v kontakte s inými kultúrami a veriacimi.

Podľa šéfa vatikánskeho úradu sociálnej komunikácie Claudia Mária Celliho pápežovo posolstvo neznamená, že si každý kňaz má otvoriť blog na internete. "Znamená to, že cirkev a viera sa musia zapojiť do duchovného posolstva v digitálnom svete".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu