Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Atentátnik sedel 30 rokov, teraz pôjde na vojnu

Atentátnik Mehmet Ali Agca
Atentátnik Mehmet Ali Agca (Zdroj: SITA)

ANKARA - Atentátnika, ktorý v roku 1981 vážne zranil pápeža Jána Pavla II., prepustili po takmer tridsiatich rokoch z väzenia. Mehmet Ali Agca (52) by aj napriek pokročilému veku mal nastúpiť povinnú vojenskú službu. Uviedol to jeho právnik.

Armádni lekári zbavili Agcu v roku 2006 povinnosti vykonávať vojenskú službu kvôli vážnej antisociálnej osobnostnej poruche. Podľa úradov však nebola príslušná lekárska správa nikdy oficiálne schválená a teda neplatí. Agcov právnik neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti. O atentátnikovom duševnom zdraví sa pochybovalo už viackrát. V minulosti sa často vyhlasoval za mesiáša.

"Agca je šokovaný a sklamaný, že by mal ísť na vojenskú službu. Zaobchádzanie so zbraňami je proti jeho náboženskému a filozofickému presvedčeniu," uviedol jeho právnik, ktorý sa obáva aj o bezpečnosť svojho klienta. Dodnes nie je jasné, prečo Agca na pápeža strieľal. Ihneď po svojom zatknutí uviedol, že konal sám, neskôr tvrdil, že si ho najala bulharská tajná služba. Nakoniec túto verziu poprel a pred piatimi rokmi dokonca vyhlásil, že bez pomoci niektorých kňazov a kardinálov by útok nikdy nemohol vykonať.

Agcu chytili okamžite po čine a v júli toho istého ho odsúdili na doživotie. Len pár dní po atentáte mu pápež verejne odpustil a v roku 1983 ho navštívil v cele. Na žiadosť Jána Pavla II. mu v roku 2000 udelili v Taliansku milosť. Odtiaľ Agca odletel do Turecka, kde ho znova zatkli kvôli vražde novinára z roku 1979.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu