Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Pápež pripustil problémy medzi katolíkmi a židmi

Pápež Benedikt XVI
Pápež Benedikt XVI

RÍM - Pápež Benedikt XVI dnes pripustil, že sú problémy medzi katolíkmi a židmi. Dialóg medzi veriacimi oboch náboženstiev ale označil za dobrý a opretý o to, čo ich spája. Hlava rímskokatolíckej cirkvi sa vyjadrila krátko pred svojou prvou návštevou rímskej synagógy od svojho uvedenia do čela cirkvi v apríli 2005.

"Cez problémy a ťažkosti cítime atmosféru veľkého rešpektu a dialógu medzi veriacimi oboch náboženstiev. Vzťahy sú rozvinuté a existuje spoločné úsilie zvýrazniť to, čo nás spája: predovšetkým viera v jediného boha, ale aj ochrana života a rodiny, túžba po sociálnej spravodlivosti a mieru," vyhlásil pápež k veriacim z okna svojho sídla vo Vatikáne.

Benedikt XVI je očakávaný v synagóge v 16:30 SEČ. Hlavný taliansky rabín Giuseppe Laras sa však podľa agentúry AFP rozhodol dnešnú návštevu pápeža v židovskej svätyni bojkotovať. Návšteva sa totiž koná v čase, keď židovská obec kritizuje pápežove minuloročné rozhodnutie otvoriť cestu ku svätorečenia Pia XII., ktorý bol hlavou katolíckej cirkvi za druhej svetovej vojny a nepostavil sa proti nacistickému vyhladzovaniu Židov. Pápežovi židia vyčítajú aj to, že vlani zrušil exkomunikáciu tradicionalistického biskupa Richarda Williamsona, ktorý verejne popieral existenciu plynových komôr.

Prvým pápežom, ktorý sa v nejakej synagóge pomodlil, bol v roku 1986 Ján Pavol II. Bolo to práve v rímskej synagóge. Terajšia hlava katolíckej cirkvi, ktorá pochádza z Nemecka, chce podľa katolíckej tlače historicky významné gesto svojho predchodcu zopakovať. Dnes pápež povedal, že cieľom návštevy je začať novú etapu priateľstva medzi židmi a katolíkmi.

Vatikán nedávno uviedol, že pápežov krok k Piovmu blahorečeniu nebol myslený ako nepriateľský akt voči židom a nemal by byť vnímaný ako prekážka na ceste k vzájomnému dialógu. Ten umožnil druhý vatikánsky koncil, ktorý sa odohral v rokoch 1962-1965 a ktorého cieľom bolo rímskokatolícku cirkev modernizovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu