Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Toto je nový Airbus A400M za 100 miliónov eur!

Airbus A400M Zobraziť galériu (5)
Airbus A400M (Zdroj: SITA)

SEVILLA/PARÍŽ - Veľké vojenské dopravné lietadlo Airbus A400M, ktoré predstavuje v súčasnosti najväčší vojenský projekt západnej Európy, dnes prvýkrát vzlietol v Španielsku. Program, ktorý začal s trojročným oneskorením oproti pôvodným plánom, má hodnotu 20 miliárd eur.

Stroj odštartoval z letiska v Seville o 10:00 SEČ, napísala agentúra AFP. Vo vzduchu má zostať jednu až tri hodiny. Na palube je šesťčlenná posádka - pilot z Británie, druhý pilot zo Španielska a štyria francúzski inžinieri.

Turbovrtuľový Airbus A400M je poháňaný štyrmi motormi o sile 11 tisíc koní, najväčšími, aké kedy boli v Európe vyrobené. Je schopný uniesť 37 ton nákladu. Plánovaný je pre použitie v bojových i humanitárnych misiách.

Na projekte sa spoločne podieľa Belgicko, Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Španielsko, Turecko a Veľká Británia. Tieto krajiny podpísali v roku 2003 dohodu o nákupe 180 kusov, z ktorých 60 má byť pre Nemecko. Cena za jeden stroj je teraz podľa agentúry Reuters okolo 100 miliónov eur. Lietadlá sa majú kompletizovať v Seville.

Prvé lietadlá budú kvôli problémom s vývojom motorov dodané najskôr v roku 2012, teda s najmenej trojročným oneskorením oproti plánom. Prieťahy naviac projekt predražili, takže podielnícke krajiny teraz rokujú o tom, kde vziať dodatočné zdroje.

Okrem európskych podielníkov zatiaľ o toto lietadlo prejavila záujem len Malajzia, ktorá si objednala štyri kusy. Juhoafrická republika, ktorá mala záujem o osem kusov, nedávno od kúpy odstúpila, čo bola pre výrobcu nepríjemná rana. Spoločnosť EADS, materská firma Airbusu, totiž dúfa práve v predaj mimo Európu, aby sa celý program vyplatil.

Airbus vidí šancu stroja v tom, že ide o akýsi medzistupeň medzi menším americkým Lockheed Martin C-130 Hercules a veľkým Boeingem C-17, ktorý unesie až 75 ton nákladu. Zástupcovia účastníckych krajín sa dnes stretnú v Seville, aby posúdili výsledky letu a ďalšie perspektívy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu