Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Na štátny sviatok dostane amnestiu 4000 väzňov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

AŠCHABAD - Amnestiu pre takmer 4000 väzňov vo štvrtok ohlásil turkménsky prezident Gurbanguli Berdymuchamedov. Stane sa tak pri príležitosti nadchádzajúceho štátneho sviatku, informovali tamojšie médiá. Medzi prepustenými sa podľa štátnej televízie nachádza aj 19 cudzincov, ich totožnosť ani národnosť ale nie je známa.

Hromadné amnestie nie sú v tejto izolovanej a na energetické zdroje bohatej stredoázijskej krajine zriedkavé. Najnovšie prepustenie 3934 trestancov je však najväčšie od nástupu Berdymukhamedova k moci v decembri 2006. Prezident sa na vládnom mítingu nechal počuť, že milosť dostali tí väzni, ktorí "svoje zločiny úprimne oľutovali". Bližšie detaily o zajatcoch ani ich prehreškov nie sú známe.

Berdymuchamedov si praje, aby sa šťastlivci mohli ku svojim rodinám pripojiť už 12. decembra, kedy Turkménsko oslavuje Deň Neutrality. Ide o pripomenutie si dátumu, kedy v roku 1995 uznala Organizácia Spojených národov samostatnosť krajiny. Berdymuchamedova zvolili po smrti predchádzajúceho lídra, autoritatívneho Saparmurata Nijazova.

Ten uvrhol krajinu bohatú na zásoby zemného plynu do izolácie a vybudoval kult jedného vládcu. Aktuálny prezident zmiernil niektoré jeho praktiky, Turkménsko však stále zostáva krajinou s vládou jednej strany bez nezávislých médií. Organizácie na ochranu ľudských práv kritizujú Ašchabad za nedemokratickosť legislatívy a utláčanie občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu