Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Al-Kájda je pre Európu stále veľkou hrozbou

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Al-Kájda predstavuje pre európsku bezpečnosť stále vážnu hrozbu. V pondelok to v Bruseli uviedol koordinátor Európskej únie pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove.

"V tejto časti sveta to ostáva veľmi vážny problém," varoval de Kerchove počas postranných rokovaní ministrov vnútra EÚ. Podľa jeho slov je preto potrebné prijať viaceré opatrenia: naďalej vyvíjať tlak na Afganistan a "spraviť ešte veľa práce" v Pakistane.

Jeho vyjadrenie prichádza v čase, keď medzinárodné spoločenstvo očakáva zverejnenie novej americkej stratégie vo vojne proti teroristickej sieti al-Kájda v Afganistane. Prezident Barack Obama ju podľa všetkého oznámi v utorok. Predpokladá sa, že do tejto ázijskej krajiny pošle okolo 30 tisíc dodatočných vojakov.

De Kerchove vyjadril zmene americkej stratégie podporu. Zamerať by sa mala na ochranu afganských civilistov, predovšetkým v mestách, skôr než na prenasledovanie militantov, s cieľom získať si dôveru ľudí a obrátiť verejnú mienku proti extrémistom. V súčasnosti pôsobí v Afganistane okolo 100 tisíc zahraničných vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu