Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kanada je v šoku, Rómovia nechcú chodiť do školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TORONTO – Kanadské úrady sú šokované. Znalosti rómskych detí z Česka a Maďarska výrazne zaostávajú za vedomosťami ich kanadských rovesníkov. Nehovoria po anglicky, nepočúvajú učiteľov a často nechodia do školy. Rodičom je to jedno.

Podľa kanadského denníka Toronto Star, učitelia si s deťmi rómskych prisťahovalcov z Česka a Maďarska nevedia dať rady.

"Máme veľké problémy s touto vlnou detí utečencov, je ich tu viac ako sto," cituje denník vychovávateľku Irene Atkinsonovú zo školy pre deti imigrantov na predmestí Toronta Scarborough.

Rodičia nedbajú na to, aby deti do školy vôbec chodili. Školské úrady sa ich do toho snažia prinútiť - vo väčšine prípadov je to však márne.

"Pre nich je hlavnou školou ulica, nie učenosť kníh," uviedol St. Clair, riaditeľ Rómskeho komunitného centra v Toronte.

"Je potrebné urobiť zo školy miesto, kam chcú rómske deti chodiť samé od seba," zdôraznil. St. Clair je zavalený telefonátmi učiteľov, ktorí si s rómskymi deťmi nevedia dať rady. Jeden riaditeľ školy ho napríklad požiadal, aby zistil, prečo dievča (14) prestalo chodiť do školy. Jej otec mu povedal, že je dosť stará na to, aby sa vydala, a preto vzdelanie nepotrebuje.

Školské úrady sa sťažujú, že výučba Rómov zaťažuje ich rozpočty. Rómske deti nevedia ani základy angličtiny, a tak musia zamestnávať českých učiteľov angličtiny a prekladateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu