Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovenským Rómom obliekli tričká s nápisom: "Mal som sa lepšie učiť!"

Slovenskí Rómovia v Prahe s tričkami Zobraziť galériu (2)
Slovenskí Rómovia v Prahe s tričkami "Mal som sa lepšie učiť"

PRAHA - Robotníci zo Slovenska, prevažne Rómovia, ktorí v centre Prahy opravujú komunikácie, sa podľa dnešného Práva v stredu stali chodiacimi reklamami na vzdelanie. Pri oprave chodníka na rohu Václavského námestia pracovali v žltých tričkách s nápisom "Mal som sa lepšie učiť!" a názvom webu www.skoly.cz, ktorý sa s agentúrou Underline na akcii podieľa.

Za odmenu vraj dostali cigarety, pivo a klobásy, píše Právo a server www.romea.cz. Server akciu označil za urážlivú a informoval, že robotníci si dnes už tričká odmietli obliecť.

Podľa webu www.skoly.cz mala akcia upozorniť na význam vzdelania pre ďalší život. František Šlehofer, majiteľ firmy, pre ktorého robotníci pracujú, Právu povedal, že si tričká obliekli dobrovoľne. Pracovať v nich mali do piatku. "Je to paráda. Malo to veľký ohlas. Zamestnanci s tým súhlasili a dostali za to pivo a cigarety. Vôbec im to nevadí, aj tak to nie sú žiadni inteligenti," uviedol Šlehofer, ktorý sám vraj žlté tričko s nápisom nosí. Ocenil i reakciu svojich zamestnancov "na podnet zapojiť sa do projektu s dobrým úmyslom podpory uvedomenia si dôležitosti vzdelania u mladšej časti populácie".

Podľa Práva robotníci tvrdili, že im nosenie tričiek nevadí. "Ráno nám rozdali tričká a povedali nám, aby sme si ich vzali, tak ich máme na sebe. Je to len na dva dni," povedal Právu robotník od Prešova. "My sme ale do školy chodili," dodal.

Podľa serveru www.romea.cz však robotníci nadšenie majiteľa firmy nezdieľajú. "Mrzí nás, že nás využili k takej kampani. Je to hanba," povedal serveru jeden z robotníkov. Ďalší dodal, že v tričkách si ich fotili ľudia z áut a nahrávali si ich na mobily. "Je to ponižujúce," prehlásil.

Výkonná riaditeľka spoločnosti IES prevádzkujúcej server www.skoly.cz Zuzana Zlámalová uviedla, že uvítali možnosť podieľať sa na projekte "s takou netradičnou formou komunikácie". "Veríme, že akcia získa veľký záujem verejnosti," dodala. 

Miloslav Kratina, ktorý pre agentúru zisťoval na mieste reakcie Pražanov, si však podľa Práva myslí, že akcia je trochu na hrane. "Je to zvláštny projekt na úkor robotníkov," doplnil.

Kampaň sa podľa Práva nepáči ani riaditeľom odborných učilišť, ktoré v posledných rokoch bojujú o študentov. "Pokiaľ by táto kampaň mala zapôsobiť nejako kontraproduktívne, tak by to bola obrovská škoda. Kampaň je na hrane a možno i trochu za ňou," povedal Právu riaditeľ pražskej Strednej odbornej školy stavebnej a záhradníckej Miloslav Janeček.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu