Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rómom ponúkli peniaze za odchod do cudziny!

Rómovia na Luníku IX.
Rómovia na Luníku IX.

KOŠICE - Bytový podnik v Košiciach ponúkol miestnym Rómom peniaze, ak sa vysťahujú do cudziny a vzdajú sa trvalého bydliska na sídlisku Luník IX. Napísali to dnes viaceré slovenské denníky.

Podnik tvrdil, že šlo len o prieskum. Primátor mesta, ktoré je jediným vlastníkom firmy, bytovému podniku pokračovanie iniciatívy zakázal.

Ponuku podľa denníka Pravda dostali obyvatelia domu, ktorý je pre narušenú statiku a dezolátny stav určený na zbúranie. "Prevádzkarka obišla všetky byty. Vraj ak dobrovoľne odídeme, preplatia nám lístok alebo letenku do zahraničia," povedal jeden z obyvateľov paneláka.

Denník Sme pripomenul, že mesto je obyvateľom z poškodeného bloku, v ktorom žije približne 400 ľudí v 48 bytoch, povinné poskytnúť náhradné ubytovanie.

Vedenie bytového podniku tvrdilo, že ponuky slúžili len na prieskum. Úradníčka podniku však povedala, že výhody boli určené pre rodiny, ktoré sa chcú vysťahovať do zahraničia. Rómovia takú možnosť vraj odmietli. Prípad by mal preveriť aj vládny splnomocnenec pre Rómov.

Slovensko v poslednom období nečelilo väčšej vlne odchodu Rómov do cudziny. Pre vysťahovávanie rómskeho etnika zo susedného Česka zaviedla krajine vízovú povinnosť v lete Kanada.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu