Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Brazílsky blackout: milióny ľudí bez elektriny!

Blackout v Sao Paolo
Blackout v Sao Paolo

RIO DE JANEIRO - Brazílske metropoly Rio de Janeiro a Sao Paulo sa v noci z utorka na stredu ponorili do tmy.

Obrovský výpadok elektrickej energie postihol približne na dve hodiny desiatky miliónov obyvateľov po tom, ako sa vyskytli komplikácie vo vodnej elektrárni na priehrade Itaipú. Výpadok nastal v utorok krátko po 22:00 miestneho času (streda 1:00 SEČ). V mestách zhasli lampy verejného osvetlenia, semafory, obchody, úrady, byty a prestalo premávať metro, kde ostali uvezené tisícky ľudí.

V obave pred prepuknutím nepokojov a kriminality nariadil guvernér štátu Rio de Janeiro, aby do ulíc vyšla polícia a obyvateľom odporúčal nevychádzať z domov. Úrady zatiaľ incident nekomentovali, ale pred niekoľkými dňami sa objavili správy o tom, že viacero výpadkov elektrickej energie z minulosti majú na svedomí hackeri.

Do tmy sa podľa televíznej stanice Globo TV ponorili aj ďalšie veľké mestá na juhu Brazílie. Vodná elektráreň a priehrada Itaipú na rieke Paraná je najväčším a najvýkonnejším zariadením na svete a leží na hranici medzi Brazíliou a Paraguajom. Elektráreň produkuje 20 percent brazílskej energie a pre susedný štát až 90 percent. V Paraguaji vypadla elektrická energia na 15 minút, uvádza britská BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu