Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrozí nám blackout, varuje Jahnátek

BRATISLAVA - Slovensku hrozí pre zastavenie dodávok zemného plynu z Ruska úplný výpadok elektrickej energie, tzv. blackout. "Slovensko má v súvislosti so zastavením dodávok plynu ďalší problém.

Generátory, ktoré majú zabezpečovať podporné služby pre elektrickú prenosovú sústavu sú väčšinou na báze plynu, pričom patria do regulačného stupňa, ktorý vyhlásil Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Dochádza tak k nepriaznivej situácii, kde na jednej strane musíme uchrániť dostatočné množstvo plynu v prepravnej sieti a na druhej strane pokiaľ nezabezpečíme prostredníctvom týchto generátorov podporné služby pre elektrickú sieť, môže nastať blackout. To by bola horšia pozícia akú máme v súčasnosti s dodávkou plynu," uviedol dnes na tlačovej besede po rokovaní krízového výboru minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Krízový štáb uložil v súvislosti so zastavením dodávok plynu nové povinnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) a Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave SR (SEPS). "Regulačný úrad musí zmapovať všetky teplárne na Slovensku, ktoré musíme bezpodmienečne udržať v chode.

SEPS musí pripraviť informáciu ako vieme alternatívne zabezpečiť podporné služby," spresnil Jahnátek. Podľa neho o týchto údajoch bude rokovať krízový štáb vo štvrtok o 11. hodine. "Momentálne sa tento výpadok v dodávke plynu priamo nedotýka produkcie Slovenských elektrární," reagoval hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva.

Podľa ministra Jahnátka premiér Robert Fico plánuje v poobedňajších hodinách prijať ukrajinského a ruského veľvyslanca na Slovensku a telefonicky by sa mal kontaktovať aj s predsedníčkou ukrajinskej vlády Júliou Tymošenkovou. "Bude znova zdôraznené znepokojenie slovenskej vlády nad aktuálnou situáciou," dodal Jahnátek. Už v utorok ministerstvo hospodárstva odovzdalo oficiálnu verbálna nótu veľvyslancom Ukrajiny a Ruska, aby sa obnovili rokovania a aby sa čo najrýchlejšie obnovili dodávky plynu do štátov Európskej únie (EÚ).

Dodávka plynu domácnostiam a nemocniciam by napriek úplnému zastaveniu dodávok zemného plynu z Ukrajiny na Slovensko nemala byť obmedzená, uviedol Jahnátek s tým, že SPP dokáže plyn distribuovať pre domácnosti zhruba 70 až 80 dní. Ako dodal, nevyhnutné na udržanie tohto stavu bude dodržiavanie krízového obmedzeného režimu spotreby priemyselných odberateľov.

"Pokiaľ by sa nám nepodarilo dodržať disciplínu u priemyselných dodávateľov, ohrozili by sme dodávky pre domácnosti a nemocnice," zdôraznil minister. Núdzový režim postihuje zhruba tisícku firiem, ktoré podľa SPP deklarovali, že sú na núdzový režim pripravené.

Ministerstvo pôdohospodárstva písomné požiadalo ministra Jahnátka, aby urobili v regulácii dodávok plynu výnimku pre potravinársky sektor a pre spracovateľov potravín. "Bohužiaľ, nie je to možné akceptovať. Pokiaľ pôjdeme cestou výnimiek, tak sa nám celý systém rozsype," povedal Jahnátek.

SPP ráno obmedzil dodávku plynu pre priemyselných odberateľov. Pre vykurovanie platí základná vykurovacia krivka bez obmedzenia odberu plynu. "Dodávky pre domácnosti, zdravotnícke zariadenia, školy a zabezpečenie nevyhnutných potrieb obyvateľstva pokračujú bez obmedzenia," konštatovala firma. Podľa SPP-distribúcia podobná situácia je aj v susedných krajinách. SPP vyhlásil v utorok popoludní stav núdze po tom, čo pre rusko-ukrajinský spor v noci z pondelka na utorok začal dostávať z Ruska o 70 % plynu menej.

Ruský energetický gigant Gazprom v utorok drasticky znížil dodávky zemného plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Rusko tiež obviňuje Ukrajinu, že kradne každý deň 35 miliónov kubických metrov ruského plynu určeného pre Európu.

Ukrajina to odmietla a Rusko obvinila z "manipulácie" s dodávkami. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre 27-členný blok. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu. Okrem Slovenska je postihnutá aj Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Nemecko a Bosna a Hercegovina. Bulharsku, Chorvátsku, Grécku, Macedónsku a Turecku boli odstavené dodávky plynu úplne už v noci z pondelka na utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu