Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Státisíce ľudí sú po víchrici bez prúdu, silný vietor sa očakáva aj dnes

Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po sobotňajšom silnom vetre sú na Slovensku naďalej bez prúdu státisíce obyvateľov. Najviac postihnutými oblasťami sú obce na Záhorí, na nížine okolo Dunajskej Stredy, v okrajových častiach Bratislavy a v obciach pri hlavnom meste. ČTK o tom dnes informoval hovorca Západoslovenskej energetiky (ZSE) Ján Orlovský.

"Všetci, čo majú ruky a nohy, sú povolaní do práce a pokračujú v odstraňovaní škôd," povedal Orlovský. Poruchy by mali byť podľa neho odstránené do dnešného večera.

Víchrica, ktorá v sobotu dosahovala miestami rýchlosť až do 120 kilometrov za hodinu, spôsobila podľa Orlovského zhruba 240 výpadkov na vysokom napätí, teda dôležitých zásobovacích zdrojoch pre obce. Škody odhadol hovorca na niekoľko miliónov korún.

Počet nahlásených výpadkov prúdu podľa Orlovského dnes stúpal. Mnoho ľudí sa totiž vrátilo z dovoleniek, keďže pre Bratislavský kraj sa končia jarné školské prázdniny. Rozsahom ešte väčšie výpadky elektriny zaznamenal distribútor elektriny na západnom Slovensku vlani v júni, keď sa krajinou prehnal silný búrkový vietor, pripomenul hovorca.

Najväčšie škody spôsobil vietor na západe krajiny, vyvrátené stromy a meškania vlakov však postihli aj stredné a východné Slovensko. Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko Miloša Čikovského by však už mala byť železničná doprava plynulá.

Víchor spôsobený tlakovou nížou Emma si v Európe vyžiadal najmenej deväť obetí na životoch, v susednom Česku zomreli dvaja ľudia. Na Slovensku vietor podľa dostupných informácii zranil najmenej troch ľudí. Niekoľko výjazdov mali hasiči aj dnes, keď napríklad odstraňovali spadnutý strom na dome v bratislavskej mestskej časti Rusovce.

Aj dnes meteorológovia očakávajú silný vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva aj dnes silné nárazy vetra. "Vietor je v porovnaní so včerajškom (sobota 1. marca) slabší, ale riziko škôd je stále vysoké," podotkla službukonajúca meteorologička Paulína Valová. Podľa nej by mal okolo poludnia začať fúkať severozápadný vietor s rýchlosťou 25 - 45 km/h, v nárazoch do 70 km/h. SHMÚ preto na väčšine územia vydal 2. výstražný stupeň. Najviac postihnuté bude opäť západné Slovensko, Malá a Veľká Fatra, Vysoké Tatry, Horehronie. Na horách dosiahne vietor v nárazoch do 100 km/h. V noci by mal zoslabnúť na 10 - 25 km/h.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu