Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otehotnela po sterilizácii, odškodnenie nedostane

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Žena, ktorá i napriek sterilizícii otehotnela a požadovala kvôli tomu od nemocnice odškodnenie, žiadne peniaze nedostane. V utorok o tom rozhodol Vrchný súd v Prahe.

Žena chcela 700 tisíc českých korún, podľa sudkyne však lekári chybu nespravili a žiadať odškodnenie za narodenie dieťaťa by bylo v rozpore s dobrými mravmi. České súdy už podobné prípady riešili, niektorým ženám odškodnenie priznali, išlo ale len o desaťtisícové čiastky. O prípade informujú dnešné Hospodárske noviny.

Žena sa zákroku v kutnohorskej nemocnici podrobila pred piatimi rokmi. V tej dobe už mala tri deti a ďalšie nechcela, napriek tomu opäť otehotnela. Bola presvedčená, že lekári zákrok nezvládli, a nemocnicu zažalovala.

Krajský súd v Prahe jej ale pred rokom priznal len 30 tisíc korún, pretože zákrok bol podľa neho urobený správne. Podľa odborníkov totiž niekedy telo dokáže i po úspešnej sterilizácii vajíčkovody opäť spojiť. Nemocnica pochybila iba v tom, že pacientke dostatočne nezdôraznila, že i po zákroku môže byť gravidná.

Po utorňajšom rozhodnutí pražského Vrchného súdu však žena nemá nárok ani na túto čiastku. Podľa sudkyne je sterilizácia, ktorá nevyjde, "raritná a vzácna komplikácia". Narodejnie dieťaťa vraj nie je niečo, za čo by človek mohol žiadať odškodnenie. "To by bolo v rozpore s dobrými mravmi," povedala sudkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu