Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pri testovaní chrípky v B. Bystrici pochybili

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Kontrola nadriadeného úradu potvrdila, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici pochybil začiatkom augusta pri diagnostike novej chrípky. Úrad podľa výsledkov kontroly včas nezabezpečil kontrolné testovacie sady, vyplýva zo správy o výsledku kontroly, ktorú dnes poskytla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková.

Pacienti na konečné výsledky v neistote a karanténe čakali niekoľko dní navyše.

"Treba konštatovať, že opatrenia na zamedzenie šírenia sa prenosného ochorenia boli dodržané," píše sa v stanovisku Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. RÚVZ v Banskej Bystrici musí vypracovať opatrenia, ktoré vylúčia opakovanie nedostatkov.

Na problémy s nedostatkom overovacích testovacích sad na diagnostiku novej chrípky upozornil turista, ktorý sa vrátil z USA a objavili sa u neho príznaky novej chrípky. Rýchly test u neho síce nakazenie vírusom A(H1N1) predbežne vylúčil, no na konečné výsledky si musel počkať viac ako týždeň. Vzorky v Banskej Bystrici pre nedostatok overovacích testov dočasne zamrazovali.

Vírusom novej chrípky sa nakazilo už viac ako 100 Slovákov. Nebezpečnému ochoreniu vo svete podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) podľahli stovky ľudí. Prvou potvrdenou obeťou v strednej Európe bol Maďar trpiaci chronickými ťažkosťami srdca a pľúc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu